må. februar 10 10:00 2003 i kategori Selskapsnyheter

Naturens egen oppskrift: Rapsolje i slitebanens gummiblandingSlitebanen på det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 4 har en helt ny type gummiblanding som blant annet inneholder rapsolje. Rapsoljen, som er en fornybar og miljøvennlig råvare, forbedrer dekkets grepsegenskaper på vinterføre, og gir bedre beskyttelse mot ytre påvirkninger.

Nokian Hakkapeliitta 4 inneholder vanlig kaldpresset råolje som Nokian Tyres foredler gjennom en kjemisk prosess slik at den egner seg til dekkproduksjon. Det nye dekket inneholder ingen skadelige, såkalte høyaromatiske oljer (polyaromatiske hydrokarboner), som er klassifisert som helsefarlige.

Rapsolje er en fornybar råvare som presses ut av frøene fra rapsplanten. Rapsoljen belaster miljøet betydelig mindre enn mineraloljer som ikke er fornybare. Rapsoljen er miljøvennlig også fordi den er lett nedbrytbar i naturen.

Nye, miljøvennlige løsninger er et viktig utgangspunkt når Nokian Tyres utvikler nye materialer. Nokian Tyres utviklingsavdeling har testet rapsoljens egenskaper og bruksmuligheter meget nøye. Omfattende tester og målinger viste at rapsoljen passer utmerket i nordiske vinterdekk. Den bedrer dekkets grep og gir bedre beskyttelse mot ytre påvirkninger.

Oppskriften for dekkets slitebanegummiblandinger er en forretningshemmelighet. Gummiblandingen med rapsolje som finnes i nye Nokian Hakkapeliitta 4 kan ikke uten videre brukes i andre typer slitebaner. Slitebaneblandingen er spesielt utviklet for det nye piggdekket, og gir meget godt grep på vinterføre.

For mer informasjon:

Teppo Huovila, produktutvecklingschef, tel. +358 3 340 7701,
[email protected]

Allan Ostrovskis, utvecklingschef, tel. 070-2448 820,
[email protected]

Bjørn Kamphus, adm. direktør, Nokian Dekk AS, tlf. 64847700
[email protected]

Nokian Tyres på Internet: www.nokiantyres.com