to. oktober 16 01:29 2008 i kategori Produkt pressemeldinger

Nokian Hakkapeliitta 5: Bjørneklo og firkantpigger gir topp vintergrepFirkantpigger og flere andre tekniske innovasjoner er hemmeligheten bak det meget gode veigrepet som kjennetegner vinterdekket Nokian Hakkapeliitta 5. Dekket er utviklet for nordiske forhold i Norden av Nordens eneste dekkprodusent, og utmerker seg dessuten ved å være et miljøvennlig alternativ.

Fremdeles velger en stor andel av norske bileiere piggdekk i vintersesongen. Spesielt utenfor de store byene er piggdekkandelen høy - mange steder helt oppe i 80-90 prosent. Dette er krevende dekkjøpere som har store forventninger til sine nye piggdekk, og det var derfor nødvendig for Nokian Tyres å klare å gi det nye dekket egenskaper som er enda bedre enn i forgjengeren, Nokian Hakkapeliitta 4.

- Utviklingen av Nokian Hakkapeliitta 5 krevde meget høy presisjon, og vi tok i bruk helt nye produktutviklingsmetoder for å oppnå ytterligere økt sikkerhet og enda bedre kjøreegenskaper, sier produktutviklingssjef Teppo Huovila i Nokian Tyres, som forteller som eksempel at man nøye analyserte hvordan pigger, gummiblandinger og lameller fungerer - både hver for seg og i samspill.

Tekniske innovasjoner


Firkantpiggen - som ble introdusert med Nokian Hakkapeliitta 4 for noen få år siden - er beholdt og videreutviklet. Nå er også selve piggkroppen firkantet, noe som gir piggen bredere støtte enn før, og den forankres dessuten enda bedre i gummiblandingen. En effekt av dette er bedre isgrep.

Den nye firkantede piggen er miljøvennlig. Tester viser at Nokian Hakkapeliitta 5 ved lanseringen ga 30 prosent mindre veislitasje enn konkurrerende piggdekk.

En såkalt "bjørneklo" er en annen viktig innovasjon i Nokian Hakkapeliitta 5. Dette er en kloformet flik med skarpe kanter på forkanten av mønsterblokkene - mellom lamellene - som stabiliserer og støtter piggene og sørger for at disse alltid befinner seg i idealposisjon, også ved bremsing og kraftige sideveis bevegelser. Piggene vris ikke, noe som gir maksimalt grep.

Flere forbedringer av dekkonstruksjon og slitebane styrker veigrepet, blant annet med forlengede mønsterblokker på skulderområdet som gir bedre grep i snø og øker sidestabiliteten på tørre veier.
Slitebanen produseres av fire forskjellige gummiblandinger, noe som gir klare fordeler for kjørestabilitet og piggfunksjon. Samtidig bidrar den nye konstruksjonen til at dekklyden er lav.

Miljøhensyn


Som alle andre produkter fra Nokian Tyres, produseres også Nokian Hakkapeliitta 5 helt uten helseskadelige høyaromatiske (HA) oljer, som er erstattet av rapsolje og rensede, ufarlige oljer. Dekket har også lav rullemotstand.

I likhet med mange andre Nokian-dekk, har også Nokian Hakkapeliitta 5 slitasjevarsler som til enhver tid viser gjenstående mønsterdybde i millimeter. Dekket har i tillegg fire vinterslitasjevarslere. Dette er spesielle snøstjernemerker på blokkene i midtpartiet. Når disse er slitt bort, betyr det at dekket ikke lenger har like sikre vinteregenskaper.

På dekksiden finnes en inforute der man kan merke av dekkets plassering på bilen sammen med korrekt lufttrykk.

Mer informasjon:
  • Jan-Erik Sofiedal, tlf. 64847700
    e-post: jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com
  • Teppo Huovila, produktutviklingssjef, +358 10 401 7701
    e-post: teppo.huovila(at)nokiantyres.com
  • Allan Ostrovskis, utviklingssjef, 070-2448 820
    e-post: allan.ostrovskis2(at)nokiantyres.com