må. januar 11 08:18 2010 i kategori Produkt pressemeldinger

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV: Sikkert grep og robust slitestyrkeNokian Tyres lanserer nå et nytt piggdekk for SUV-modeller: Nokian Hakkapeliitta 7 SUV. Dekket gir meget stabile kjøreegenskaper for tunge SUV-er, og gir sikkert grep på skiftende nordisk vinterføre.
Nyheten er et slitesterkt vinterdekk som tåler hard kjøring under krevende forhold, men som samtidig gir presise og komfortable kjøreegenskaper. Det nye dekket i Hakkapeliitta-familien har mange tilsvarende innovasjoner som det testvinnende piggdekket Hakkapeliitta 7 for personbiler.

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV er skreddersydd for skiftende nordiske forhold, der både temperatur og føre kan skifte raskt. En vanlig vinterdag kan starte med en tørr og kjølig morgen, gå over til snøstorm midt på dagen – og så kan det begynne å regne om ettermiddagen. Et godt vinterdekk for nordiske forhold må kunne gi trygge kjøreegenskaper under alle disse forholdene.

Grep og komfort

Det nye SUV-dekket benytter en ny piggteknikk – Air Claw Technology – som gir dekket stabile og komfortable kjøreegenskaper. Innovasjonen minner om dempingen i sportssko av god kvalitet. På samme måte som i slike sko, har dekket små lufthull som demper pigganslag og –vibrasjoner ved kontakt med veien. Dekket ruller mykt og stille, veislitasjen blir mindre og piggene holder lengre.

De nye robuste og brede ankerpiggene med mange kanter gir bedre grep på glatt underlag, både ved kjøring rett fremover og sideveis. Dekket har i tillegg såkalte bjørneklør, som også finnes på andre Hakkapeliitta vinterdekk. Disse har som oppgave å holde piggene stående ved å spenne mønsterblokkene maksimalt ved bremsing.
Dekket har dessuten den nye generasjonen Eco Sud System, en pute under hver pigg som effektiviserer piggfunksjonen og demper anslaget mot veien.

Sørpekile styrker sidegrepet

Foruten å ha mange av de samme innovasjonene som andre Hakkapeliitta vinterdekk, har man ved utviklingen av det nye dekket tatt utgangspunkt i de kravene moderne SUV-modeller stiller til dekk.
Etter omfattende testing på Nokian Tyres testbaner i Ivalo og Nokia har resultatet blitt et nytt Hakkapeliitta SUV-dekk som fungerer optimalt sammen med moderne stabilitetssystemer, noe som ytterligere øker sikkerhet og fremkommelighet under krevende forhold.

– Kontrollerte og velbalanserte grepsegenskaper er viktig for tunge SUV-biler med høye ytelser. Spesielt viktig er sikkert sidegrep for at det høye kjøretøyet skal kunne beholde stabilitet og kjøreegenskaper også ved raske unnamanøvre. Nokian Hakkapeliitta SUV 7 har på skuldrene graderte sørpekiler som er skreddersydde for SUV-biler. Disse pløyer effektivt bort snø og sørpe mellom dekk og vei, sier produktutviklingsdirektør Teppo Huovila i Nokian Tyres.

Stabilt, presist og robust

Det sportslige nye dekket bærer høy totalvekt stabilt og uten overraskelser, både på våte og isete veier. Kjøreegenskapene er meget gode også på snødekte veier og barmark. Selv under svært vanskelige forhold gir dekket godt grep, med presise, forutsigbare og balanserte kjøreegenskaper. Lav dekklyd øker komforten ytterligere.

Den doble, moderne dekkonstruksjonen gir robuste kjøreegenskaper, uansett om man kjører på dårlige grusveier eller på brede – og av og til isete – asfaltveier i storbyene.

Dekkets aggressive mønster og den tette sikk-sakk lamelleringen med skarpe kanter styrker grepet. Slitebanens midtsone er ganske tett, noe som gir bedre kjøreegenskaper på barmark. Skulderområdene er ganske rette og effektivt skrådde. Piggplasseringen er bred, og snø og sørpe fester seg ikke i mønsteret. Dekket ruller lett også i dyp snø og på dårlige skogsbilveier.

Forsterkede sidevegger øker slitestyrken

Dekkene på en SUV må også være beskyttet mot stikk- og skjæreskader. Nokian Hakkapeliitta 7 SUV har forsterkede sidevegger som ikke bare gir beskyttelse mot skader, men også forsterker dekkonstruksjonen.

Den nye gummiblandingen er utviklet spesielt for vinterbruk på SUV-modeller. Den inneholder naturgummi og silica, men også rapsolje som styrker grepet på is og gir bra beskytelse mot mekaniske skader.
Steiner med skarpe kanter skaper ingen problemer for det nye dekket.

Sikkerhet og informasjon

På dekkets slitebane finnes slitasjevarsleren (Driving Safety Indicator, DSI), som er utviklet og patentert av Nokian Tyres. Slitasjevarsler finnes på alle Nokian dekk. Sifrene midt på slitebanen viser gjenværende mønsterdybde i hovedsporene. Etter hvert som dekket slites, forsvinner ett og ett siffer av gangen.

På slitebanen finnes også et snøkrystallsymbol for å øke sikkerheten ytterligere. Når dette symbolet ikke lenger er synlig, er dette et signal om at dekket ikke lenger gir sikre vinteregenskaper og bør skiftes ut. For å gi sikre vinteregenskaper bør vinterdekk ha en mønsterdybde på 4-5 millimeter, selv om lovens minstekrav er 3 millimeter.

Nokian Hakkapeliitta 7 SUV finnes fra salgsstart i 21 dimensjoner, fra 16 til 21 tommer. Salget starter våren 2010 på Nokian Tyres viktigste markeder: Norden, Russland, Kasakhstan, Hviterussland og Ukraina.

Mer informasjon:

Teppo Huovila, produktutviklingsdirektør, tlf. +358 10 401 7701,
teppo.huovila (at)nokiantyres.com

Jan-Erik Sofiedal, produktsjef, Nokian Dekk AS, tlf. 64847700,
jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com

Fotos: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta7SUV

www.nokiantyres.com