to. januar 20 12:08 2011 i kategorier Selskapsnyheter, Produkt pressemeldinger

Nokian Hakkapeliitta 75 år:


Hakkapeliittas fartsfylte fremgangshistorie fortsetterAllerede i 1934 utviklet Nokian Tyres verdens første vinterdekk for tøft nordisk vinterføre. To år senere ble vinterdekket Hakkapeliitta lansert. Dette er i dag et av verdens mest kjente vinterdekk. Nokian Hakkapeliitta har beholdt sin grunnleggende karakteristikk gjennom alle decennier: Alle Hakkapeliitta dekk er utviklet spesielt for krevende nordiske vinterforhold.

Nokian Hakkapeliitta har en lang og ærerik historie bak seg. Produksjonen av Hakkapeliitta dekk startet i 1936, og dekkene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Monte Carlo rally på 1950- og 1960-tallet. Bilene med Kometa-Hakkapeliitta piggdekk var overlegne på snø- og isdekte alpeveier. De finske rallyførerne vant løp etter løp, og gikk snart under navnet "Flying Finns" - flygende finner. Hakkapeliitta dekk viste klart hva de var gode for, og snart begynte også rallyførere fra andre land å bruke disse dekkene.

Siden 1950-tallet har antallet biler økt kraftig, og bilene har blitt stadig mer teknisk avanserte. På samme måte har også de sikre Hakkapeliitta dekkene fulgt utviklingen, og kompletterer dermed den avanserte teknologien som ligger i dagens biler - som for eksempel stabilitetssystem og blokkeringsfrie bremser (ABS). Dessuten påvirkes også dekkene av veiutviklingen. Dagens asfalterte veier stiller helt andre krav til dekk enn grusveiene på 1950-tallet.

Verdensrekord på is

Dagens moderne Hakkapeliitta dekk mestrer minst like tøffe krav som de første dekkene i Monte Carlo rally. I mars 2007 ble det arrangert et verdensrekordforsøk på is i Bottenviken utenfor Uleåborg i Finland.

Nokian Hakkapeliitta 5 piggdekk

Juha Kankkunen - fire ganger verdensmester i rally - oppnådde da en hastighet på 321 km/t på isbanen som var brøytet på sjøisen. Bilen var en Bentley Continental GT utstyrt med vanlige serieproduserte Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 piggdekk. Rekorden kom med i Guinness rekordbok.

De seneste medlemmene av familien Hakkapeliitta, er piggdekket Nokian Hakkapeliitta 7, Nokian Hakkapeliitta 7 SUV og det piggfrie alternativet Nokian Hakkapeliitta R. Alle disse dekkene har vunnet flere vinterdekktester i motormagasiner både i Norge og flere andre land. Dekkene har flere innovasjoner som styrker grepet under krevende forhold, foruten å senke rullemotstanden med redusert drivstofforbruk og lavere CO2-utslipp som resultat.

Hakkapeliitta dekk er spesielt utviklet for nordiske forhold, og har gjennom sin lange historie hele tiden vært et foregangsmerke med stadig nye innovasjoner. Alle Hakkapeliitta dekk gir meget godt grep og sikre og komfortable kjøreegenskaper på isete, snødekte og våte vinterveier. Det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R har meget lav rullemotstand, noe som reduserer drivstofforbruket med opptil en halv liter pr. 10 mil.

Leder utviklingen år etter år

Nokian Hakkapeliitta er i tet når det gjelder sikre vinteregenskaper. Alle Hakkapeliitta dekk er utviklet for verdens mest krevende vinterforhold. Siden 1936 har Nokian Tyres lansert 33 Hakkapeliitta produkter, både piggdekk og piggfrie dekk for personbiler og tunge kjøretøy. Verdens nordligste dekkprodusent, Nokian Tyres, har et eget testsenter i Ivalo, 30 mil nord for Polarsirkelen, der Hakkapeliitta vinterdekk utvikles og testes. Selskapet er den eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer sin virksomhet om produkter og kundebehov i Norden.

Hakkapeliitta dekk har i 75 år ledet utviklingen av vinterdekk. I løpet av 2011 vil Nokian Tyres feire Hakkapeliitta dekk på forskjellige måter. Du kan lese mer om den fantastiske historien bak Hakkapeliitta dekk på våre websider: https://www.nokiantyres.no/nokian-vinterdekk-historikk

Navnet Hakkapeliitta er en liten bit av svensk historie. Under 30-års krigen på 1600-tallet, da Finland tilhørte Sverige, tjenestegjorde finske ryttere i den svenske hæren og satte skrekk i fienden. Når de dristige finske rytterne red mot fienden, skrek de av full hals på finsk: "Hakkaa päälle" (slå til). Etter en tid ble de derfor døpt Hakkapeliitter (Hakkapeliitta på finsk).

Bilder: www.nokiantyres.com/HKPL75


Mer informasjon:

Nokian Tyres plc

Produktutviklingsdirektør Teppo Huovila, tlf. +358 10 401 7701,
teppo.huovila(at)nokiantyres.com