su. januar 29 10:00 2006 i kategori Selskapsnyheter

Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5: nytt slitesterkt SUV-vinterdekkNokian Hakkapeliitta-familien vokser, og den siste tilveksten er Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5, et vinterdekk spesielt utviklet for de stadig mer populære SUV-modellene. Utseendemessig ligner dekket på nye Nokian Hakkapeliitta 5, og det har også mange av de samme innovasjonene som sin bror i samme dekkfamilie.

Antallet SUV-biler på norske veier øker raskt, og Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 er utviklet spesielt for denne kjøretøytypen. Det nye dekket kan tilby markedets bredeste sortiment, med 27 forskjellige dimensjoner opp til 22 tommer. Salget av det nye dekket starter høsten 2006.

Godt grep – høy slitestyrke

Et vinterdekk for en tung og motorsterk SUV-modell må ha meget godt grep. Dekket må også ha balanserte grepsegenskaper og godt sidegrep, noe som er svært viktige egenskaper for å beholde kontrollen over bilen ved eksempelvis kraftig krengning. Det nye dekket har samme innovasjoner som nye Nokian Hakkapeliitta 5: En såkalt ”bjørneklo” og den nye generasjonen firkantede pigger som ytterligere forbedrer grepet i det nye SUV-dekket.

Dekkets gummiblanding er spesielt utviklet for SUV-modeller og vinterbruk. Gummiblandingen inneholder blant annet mye rapsolje som øker både isgrep og slitestyrke. Dekket har også meget god beskyttelse mot skarpe steiner.

Tunge SUV-biler stiller store krav til dekkene, som må være stabile og slitesterke for å gi stabile kjøreegenskaper for et tungt og høyt kjøretøy. Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 har mellom skulderblokkene en langsgående smal og stiv sone som forsterker dekkets konstruksjon og gjør det meget stabilt.

Blanke hovedspor

Det nye SUV-dekket ser bra ut, og har polerte hovedspor. De glatte hovedsporene gjør at snø og slaps renses effektivt bort fra sporene. Dekkmønsteret har gode selvrensingsegenskaper, og kjøring i dyp snø og slaps er problemfritt – også på dårlige skogsbilveier.

Det stilles store krav til SUV-dekk. SUV-biler kjøres både i terreng med mye snø, på godt brøytede asfaltveier og i bytrafikk. Takket være dobbelblokkkonstruksjonen fungerer Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 utmerket også på snø- og isfrie asfaltveier. Dekket har lite piggstøy, og har harmoniske kjøreegenskaper med meget eksakt styrerespons.

Dekk som kommuniserer

Det nye SUV-dekket kan kommunisere med bilføreren. Aller først er det viktig å kjøre inn nye piggdekk. Dette påvirker både levetiden for piggene, og hvordan de fester seg i dekket. I løpet av de første 50 milene skal man derfor unngå heftige akselerasjoner, hard bremsing og ”inspirert” svingkjøring. Derfor finnes det rundt hver pigg en innkjøringsindikator som forsvinner når dekket er innkjørt.

Dekket har også slitasjevarsler. På blokkene ved midten av dekket finnes spesielle snøstjernemerker. Når de er slitt bort, har dekket ikke lenger like sikre vinteregenskaper.

Mer informasjon:

- Produktutviklingssjef Teppo Huovila, tlf. +358 3 340 7701, [email protected]

- Teknisk kundeservicesjef Matti Morri, tlf. +358 3 340 7621, [email protected]

- Utviklingssjef Allan Ostrovskis, tlf. +46 70 2448 820, [email protected]

- www.nokiantyres.com & www.hakkapeliitta5.com