la. mars 19 10:00 2011 i kategori Selskapsnyheter

Nordiske sommerdekk for nordiske forhold: Kjør sikkert og miljøvennligVed kjøp av nye sommerdekk er det viktig å velge dekk som er spesielt utviklet for nordiske forhold. I dag finnes det alternativer som er mer miljøvennlige enn noen sinne, og som gir gode sikkerhetsmarginer gjennom hele dekkets levetid. Ved å velge dekk med særlig lav rullemotstand, reduseres dessuten både drivstofforbruk og CO2-utslipp.

- Det er stor forskjell på kjøreforholdene på kontinentet og krevende og raskt skiftende temperatur- og kjøreforhold her i Norge, fastslår produktsjef Jan-Erik Sofiedal i Nokian Dekk.

- De grove nordiske asfalttypene byr på spesielle utfordringer både for dekkslitasje, støy og fjæringsegenskaper. I overgangsperiodene vår og høst er det til dels lave temperaturer. Dette stiller helt spesielle krav til dekkene for å få godt våtgrep over et bredt temperaturspenn – fra ned mot null til over 25 grader, sier Sofiedal.

Gode våtegenskaperTil dels dårlig veistandard er også en utfordring. I perioder med mye regnvær, slik det ofte er tidlig om våren og sent på høsten, gir dette ekstra høy risiko for vannplaning, som er enhver bilførers store mareritt. Dersom dette skjer, vil bilen seile ukontrollerbart på en film av vann uten å kunne verken bremse eller styre før hjulene igjen får grep.

- Tester Nokian Tyres har gjort, viser at Nokian Hakka sommerdekk bevarer sine gode våtegenskaper uendret til mønsterdybden er nede på 4 millimeter. Deretter vil disse egenskapene gradvis svekkes, og vannplaningsterskelen blir også lavere.

Dette er grunnen til at vi så sterkt anbefaler bileiere å skifte ut sommerdekkene ved rundt 4 millimeter gjenstående mønsterdybde. Det kan være livsfarlig å kjøre dem helt ned til lovens minstekrav på 1,6 millimeter, sier Jan-Erik Sofiedal.

Økonomisk kjørestilHan legger til at det også er flere andre faktorer som er svært viktige for trygg kjøring:

- Å velge et godt nordisk sommerdekk er første skritt. Skal man få fullt utbytte av de gode egenskapene i et slikt dekk, stiller det også krav til egen kjørestil. Man bør kjøre jevnt med god avstand til forankjørende, prøve å unngå hard nedbremsing og kraftig akselerasjon, og man bør til enhver tid ha høyest mulig gir i bruk.

Tester viser at man kan redusere forbruket med opptil 6 prosent med det nye Nokian Hakka Green, sammenlignet med konkurrerende produkter. Alle dekk fra Nokian Tyres er produsert helt uten bruk av helseskadelige høyaromatiske oljer.

Det er også svært viktig å sjekke lufttrykket i dekkene med jevne mellomrom. Feil lufttrykk er en sikkerhetsrisiko, og det kan forkorte dekkenes levetid betydelig.

Enkel slitasjesjekkMan bør sjekke dekkslitasjen regelmessig. Alle Nokian Hakka sommerdekk – og Nokian Hakkapeliitta vinterdekk – har patentert DSI (Driving Safety Indicator) slitasjevarsler. Tydelige siffer på slitebanen viser hvor mange millimeter mønsterdybde som gjenstår.

Nokian Hakka sommerdekk har også en vannplaningsvarsler i form av et vanndråpesymbol i dekkmønsteret. Dette symbolet blir borte når gjenværende mønsterdybde er 4 millimeter, som en ekstra påminnelse om økt risiko for vannplaning.

I tillegg bør man jevnlig sjekke dekkene visuelt for skader og ujevn slitasje. Det siste vil ofte være et resultat av kjøring med feil lufttrykk.

Trygt dekkjøpNokian Tyres gir alle Nokian Hakka sommerdekk en utvidet Hakka-garanti. Dersom et dekk som er korrekt montert og brukt til normal kjøring ved et uhell blir ødelagt, får kunden et nytt tilsvarende dekk uten kostnad. Hakka-garantien gjelder til mønsterdybden er 4 millimeter eller til dekket er ett år gammelt. Dekket har dessuten et Hakka tilfredshetsløfte. Dette innebærer at kunden kan returnere eller skifte ut dekkene mot nye dersom han eller hun ikke er fornøyd med sine nye Nokian Hakka dekk, innen 14 dager etter kjøp av dekkene.

For å øke tryggheten enda mer, lanserer Nokian Tyres i år Hakka veihjelp som sikrer at kunden får hjelp langs veien dersom dekk går i stykker. Telefon til et servicenummer er alt som trengs for å få en servicebil til å rykke ut med hjelp. Derom skaden ikke kan utbedres på stedet, taues bilen til nærmeste dekkverksted som selger Nokian Tyres produkter. Hakka veihjelp er tilgjengelig døgnet rundt i Norge, Sverige og Finland.

www.hakkagaranti.no

Økt veisikkerhetNokian Tyres har nå også lansert gratisprogrammet Hakkapedia, som kan lastes ned gratis på mobiltelefoner, og som vil gi brukere verdifull informasjon om alt som skjer på veien. Informasjonen er basert på data fra Mediamobile Nordic og Google maps, og omfatter alt fra store bilkøer og ulykker til varsel om ustabile værforhold.

Gjennom tjenestens interaktive funksjoner får brukerne mulighet til å dele tips og observasjoner med andre. Mobilapplikasjonen er en del av markeringen av 75-års jubileet til vinterdekket Nokian Hakkapeliitta, og understreker Nokian Tyres sterke fokus på trafikksikkerhet gjennom hele selskapets levetid.

Med Hakkapedia kan man ellers laste opp informasjon om trafikkrisikoer som farlige kryss, fysiske hindringer eller andre faktorer som kan true sikkerheten på veiene. Det er også mulig å foreslå aktiviteter til forbedring av veisikkerheten for Team Hakkapedia.

Hakkapedia fungerer også som ruteplanlegger, varsling av kamerabokser med mer.

www.hakkapedia.no

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Mer informasjon:

Jan-Erik Sofiedal, produktsjef, tlf: 64 84 77 00 – jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com

Kjetil Røssel, kundeservice, tlf: 64 84 77 26 - kjetil.rossel(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.no

Mer informasjon om sommerdekk:

https://www.nokiantyres.no/sikre-og-konomiske-sommerdekk-av-hy-kval