on. mars 13 12:09 2013 i kategorier Selskapsnyheter, Produkt pressemeldinger

Ny verdensrekord for kjøring på is:


Svimlende 335,71 km/t med piggdekk!Med en hastighet på hele 335,71 km/t kjørte Nokian Tyres testfører Janne Laitinen inn til ny verdensrekord på is. Rekorden ble satt 9. mars i bitende vinterkulde på en isbane på Bottenviken utenfor Uleåborg. Testbilen var utstyrt med nyeste generasjon Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekk (255/35R20 97 T XL) fra Nokian Tyres, verdens ledende produsent av vinterdekk.

I høy hastighet skal et vinterdekk av topp kvalitet gi absolutt sikkert grep, ha sterk konstruksjon og gi presise kjøreegenskaper som står til ytelsene hos motorsterke biler. Det nyeste tilskuddet til den legendariske Hakkapeliitta vinterdekkfamilien, piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 med sin unike piggteknikk Nokian Eco Stud 8, ga verdensrekordbilen balansert sidegrep og grep rett frem på den ujevne isen på Bottenviken. Kjøringen gikk stabilt og sikkert til tross for den høye hastigheten. Begge egenskaper er viktige i vanlig hverdagskjøring – for eksempel ved en forbikjøring på vinterføre.

- Å teste dekk til deres ytterste grenser under ekstreme forhold er til stor nytte for forbrukerne. Med verdensrekordkjøringen ville vi gi det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 8 en stor utfordring. Ved kjøring i svært høy hastighet må dekkene tåle meget store krefter. Bilen flytter seg 93 meter pr. sekund, og piggene slår mot isen 43 ganger i sekundet. I tillegg til grepet, er kjøreegenskapene og stabiliteten meget viktige egenskaper ved denne type kjøring, sier Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice i Nokian Tyres.

Samme sted, samme bil og samme fører - men med nye Nokian Hakkapeliitta 8Nokian Tyres testfører Janne Laitinen har satt verdensrekord flere ganger. Den nye rekorden satte han med Nokian Tyres egen testbil Audi RS6. På det meste var han nesten oppe i 340 km/t. Verdensrekorden ble satt på en 12 kilometer lang ujevn isbane på Bottenviken utenfor Uleåborg.

Janne Laitinen har arbeidet som testfører i 25 år, og har tidligere satt to verdensrekorder i kjøring på is. I mars 2011 ble verdensrekorden på 331,61 km/t registrert i Guinness rekordbok, og i mars i fjor kjørte han inn til verdensrekord for elbiler med en hastighet på 252,09 km/t.
Guinness har detaljerte regler for verdensrekord på is. Tid og hastighet for kjøring av en kilometer måles når bilen kjører banen i begge retninger. Rekorden er gjennomsnittstiden for disse to målingene. Bilen har flying start, og kjøringen får foregå i en time. Isen skal være naturis, og må ikke rubbes opp eller behandles med kjemikalier. Dekkene på bilen må være tilgjengelige i vanlig salg, og de må være godkjent for trafikk i det landet der verdensrekordkjøringen skjer.

Kan ekstreme forholdNokian Tyres utviklet verdens første vinterdekk allerede i 1934. To år senere ble Nokian Hakkapeliitta for nordiske forhold lansert. I dag er dette dekket en legende overalt hvor det er skikkelig vinter. Unike innovasjoner har gjort at Hakkapeliitta dekk har vunnet en rekke vinterdekktester år etter år.

Allerede fra starten har man satset på nitide tester og et omfattende utviklingsarbeide, og resultatet er enda sikrere og enda mer miljøvennlige dekk. Nokian Tyres enorme testsenter på mer enn 700 hektar – White Hell - ligger i Ivalo som ligger langt nord for polarsirkelen. Under ekstreme forhold i finsk Lappland testes dekk døgnet rundt.

Som eneste bilprodusent i verden konsentrerer Nokian Tyres seg om produkter og tjenester for sikker bilkjøring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt tyngre arbeidsmaskiner, markedsføres hovedsakelig i områder der det finnes snø og skoger, samt krevende kjøreforhold som følge av skiftende årstider.

Fastest on Ice 2013Se videoen og les mer om verdensrekorden på is:
www.nokiantyres.no/Fastest-On-Ice

Bilder:
www.nokiantyres.com/FastestOnIce

Nokian Hakkapeliitta – Vinneren på vinterføreNy generasjon av Hakkapeliitta – unikt grep
http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Tester under ekstreme forhold. Testsenteret i Ivalo – White Hell:
http://youtu.be/2GON0xE9t00

Verdensrekord på is: Elbilen E-RA og Nokian Hakkapeliitta
http://youtu.be/Ix8TN4jMAeo

Mer informasjon: www.nokiantyres.no

Nokian Tyres plc

Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice - tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Antti-Jussi Tähtinen, markeds- og kommunikasjonsdirektør tel. +358 10 401 7940
antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com