ty. september 29 07:40 2009 i kategori Produkt pressemeldinger

Nye Nokian Hakkapeliitta 7 og Hakkapeliitta R:


Vinterdekk skreddersydd for skiftende føreforholdKlimaforandringene stiller helt nye krav til vinterdekk. Dekkene må gi godt grep på snødekte, isete, sørpete og våte veier. Samtidig må rullemotstanden være lav for å redusere drivstofforbruk og CO2-utslipp. Både det nye piggdekket Nokian Hakkapeliitta 7 og det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R er skreddersydde for skiftende nordiske føreforhold.

Miljøhensyn spiller en viktig rolle i det nye piggdekket Hakkapeliitta 7. Den nye piggteknikken gjør at dekket sliter 15 prosent mindre på underlaget enn forgjengeren Nokian Hakkapeliitta 5, noe som også innebærer at partikkelutslippene reduseres.

Både Nokian Hakkapeliitta 7 og Nokian Hakkapeliitta R har meget lav rullemotstand. Piggfrie Hakkapeliitta R har laveste rullemotstand av alle vinterdekk på markedet. Dette er markert med teksten ”Ultra low rolling resistance” på dekksiden. Den lave rullemotstanden reduserer drivstofforbruket med opptil 0,5 liter pr. 10 mil.

Nokian Hakkapeliitta 7 har nye såkalte ankerpigger som er brede og har mange kanter. Sammen med spesielle luftdempere som finnes i mønsterblokkenes forkant, demper disse pigganslaget mot veien. Kombinasjonen gir både komfortable kjøreegenskaper og sikkert grep. Sammenlignet med forgjengeren, er spesielt grepet ved bremsing og akselerasjon forbedret. Den nye piggteknikken – Air Claw Technology – reduserer både veislitasje og dekkstøy.

Piggdekk fortsatt sikrest


Begge dekk har slitasjevarsler (DSI) som viser gjenstående mønsterdybde i hovedsporene i millimeter. Når mønsterdybden er nede på 4 millimeter er ikke lenger vintergrepet sikkert. Piggdekket Nokian Hakkapeliitta 7 har i tillegg en snøkrystall midt på slitebanen. Når den er slitt bort (4mm), gir ikke lenger dekket godt vintergrep.

Dekk er bilens viktigste aktive sikkerhetsutstyr. Piggdekk er fremdeles det sikreste alternativet der føreforholdene skifter raskt. Selv ikke de beste piggfrie vinterdekkene har like godt grep på isete veier som piggdekkene.

Langtidstester gjort av bilmagasiner av biler med Nokian Hakkapeliitta dekk viser at begge Hakkapeliitta dekk er meget slitesterke. Nokian Tyres har produsert vinterdekk for nordiske forhold i mer enn 70 år, og har stor kompetanse på utvikling og produksjon av nordiske vinterdekk.

Kontrollér luftttrykket!


Selv ikke de beste vinterdekk gir sikre kjøreegenskaper dersom lufttrykket er for lavt. Kjøreegenskapene blir dårligere, og dekket slites mye raskere ned. Rullemotstanden øker også, noe som fører til høyere forbruk og økte CO2-utslipp. Når det er kuldegrader reduseres lufttrykket, Tester gjort av Nokian Tyres viser at en temperaturendring på ti grader påvirker lufttrykket med ca. 0,1 bar.

Det er viktig at nye piggdekk kjøres inn. De første 500 – 1.000 kilometer bør man unngå kraftig akselerasjon og harde nedbremsinger. Hensikten med innkjøringen er at piggene skal feste seg maksimalt i pigghullene, og dermed øke dekkenes sikkerhet og levetid.

Gode våtegenskaper


Nokian Hakkapeliitta 7 har en ny gummiblanding som er skreddersydd for nordiske forhold. Den inneholder Cryo-silan, som sørger for at kombinasjonen av naturgummi og silica fungerer mer effektivt under varierende vinterforhold, og spesielt forbedrer våt- og isgrepet.

Dekket er retningsbestemt med et nytt, symmetrisk mønster og spesielt effektive dreneringsegenskaper mot for eksempel snøsørpe. Den nye dekkserien omfatter også verdens første skreddersydde piggdekk til Porsche i hastighetsklasse H.

Piggfrie Nokian Hakkapeliitta R har pumpelameller for å styrke våt- og isgrep, og spesielle bremseforsterkere for å øke bremsegrepet. Slitebanegummiblanding med silica og rapsolje forbedrer is- og våtgrep.

Begge dekk produseres helt uten bruk av helseskadelige høyaromatiske (HA) oljer, noe Nokian Tyres var først med å gjennomføre for hele produktspekteret.

Fotos:
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/hakkapeliittaR

Mer informasjon:
Produktsjef Jan-Erik Sofiedal,
tlf. 64847700,
e-post: jan-erik.sofiedal(a)nokiantyres.com

www.nokiantyres.com