on. januar 25 04:20 2012 i kategori Produkt pressemeldinger

Nye Nokian Hakkapeliitta LT2 vinterdekk:
Stabilitet og kraft for tøffe forhold


Det nye spesialvinterdekket Nokian Hakkapeliitta LT2 gir meget godt veigrep og har høy slitestyrke. Nyvinningen er designet for ”heavy duty”-bruk for tyngre 4x4 SUVer. Det nye, robuste dekket er utviklet for tøffe forhold, og gir stabil fremkommelighet, uansett om du kjører på is- eller snødekket vei.

Typisk for alle Hakkapeliitta vinterdekk, gir dekket et meget godt veigrep. Sammenlignet med forgjengeren har det nye dekket enda høyere slitestyrke og mer stabile kjøreegenskaper. Selv under ekstreme forhold beholder dekket de presise og balanserte egenskapene.

Skreddersydd, robust og slitesterk konstruksjonNokian Hakkapeliitta LT2 har en dobbel stammekonstruksjon som gir optimal utnyttelse av lasteevnen for lette lastebiler, og som oppfyller kravene til høye belastninger. Den skreddersydde stålbeltekonstruksjonen er forsterket også på dekkskuldrene. Dekkets stålbeltekonstruksjon inneholder 60 prosent mer stål enn i vanlige personbildekk.

Gummiblandingen i slitebanen og de forsterkede sidene gir meget god beskyttelse mot kutt- og stikkskader. Disse egenskapene øker dekkets slitestyrke og pålitelighet.

Stabile kjøreegenskaper- I tillegg til den robuste konstruksjonen, forbedrer mønsterets kraftige lameller dekkets stabile kjøreegenskaper og grep ytterligere. Brede mønsterspor leder effektivt bort vann mellom dekk og vei. Mønsteret har dessuten gode selvrensingsegenskaper, forteller Juha Pirhonen, produktutviklingssjef hos Nokian Tyres.

De massive og lange mønsterblokkene som strekker seg mot sidene, stiver av dekkets midtribbe og forbedrer kjøreegenskapene på barmark. De mange mønsterblokkenes skarpe kanter gir svært godt grep på snø.

Spesielle ”Lamellvekkere” i slitebanen aktiverer lamellenes funksjon, og garanterer sikre kjøreegenskaper på varierende underlag.

Stålpigger gir utmerket grepNokian Hakkapeliitta LT2 har mange av de samme tekniske innovasjoner og løsninger som Nokian Hakkapeliitta 7 – piggdekket for personbiler som har vunnet flere dekktester. Eksempler på tekniske nyvinninger er stålpiggene, som kombinerer et unikt vintergrep med myk veikontakt. Det samme gjelder de dråpeformede luftdemperne i forkant av mønsterblokkene (Air Claw Technology), som bl.a. reduserer piggvibrasjoner under kontakt med veibanen. Luftdemperne forlenger også piggens levetid samtidig som de reduserer dekkstøy og veislitasje.

Optimal kontakt med veien under alle forholdPiggplassering i åtte rader på dekkskuldrene forbedrer dekkets grep, både sideveis og i kjøreretningen. Piggene har flere kanter og gir optimal kontakt med veien, spesielt på isete veier.

Rundt piggene finnes en innkjøringsindikator som forsvinner når de nye piggdekkene er innkjørt. De første 50 mil bør man kjøre forsiktig og unngå heftig akselerasjon, hard nedbremsing og brå unnamanøvre. Indikatoren hjelper til med å jevne ut piggoverhenget og sørger for at piggene sitter godt fast i dekket.

Forbedret vintersikkerhetSlitasjevarsleren (Driving Safety Indicator – DSI) og snøkrystallsymbolet øker trafikksikkerheten. Slitasjevarsleren er standard på alle Nokian dekk: Tallene på dekkets midtparti viser tydelig hvor mange millimeter av mønsterdybden som er igjen før det er på tide å skifte dekk. Snøkrystallsymbolet øker også sikkerheten da den er synlig til det er igjen ca 4 millimeter av mønsterdybden. Når symbolet ikke synes er det på tide å skifte dekk for å beholde sikre kjøreegenskaper på vinterføre.

Riktig lufttrykk er spesielt viktig for yrkessjåfører med tung last. Det forbedrer kjøreegenskapene, garanterer at dekkets konstruksjon holder lenger samt gir mindre rullemotstand og drivstofforbruk. For enklere kontroll av lufttrykket har dekket en inforute der man kan skrive det riktige lufttrykket og dekkets plassering på bilen.

Ved lansering kan man velge mellom 12 dimensjoner av Nokian Hakkapeliitta LT2, fra 16 til 18 tommer. Salg av det nye dekket har allerede startet.

Oppfinneren av vinterdekket behersker vanskelige forholdNokian Tyres utviklet det første vinterdekket i verden for tøffe vinterforhold i 1934. To år senere ble Nokian Hakkapeliitta lansert for nordiske forhold, og dette er i dag en av verdens mest kjente dekkmerker. Millioner av bilister i over 50 land har erfart Hakkapeliitta-dekkenes sikre kjøreegenskaper. Verdens nordligste dekkprodusent tester og utvikler sine nye dekk i eget testsenter i Ivalo 30 mil nord for Polarsirkelen i Finland. Nokian Tyres er den eneste dekkprodusenten i verden som lager dekk spesielt med tanke på nordiske forhold.

Egenskaper:  • Svært stabile kjøreegenskaper
  • Optimalt veigrep og god fremkommelighet – selv under vanskelige vinterforhold
  • God komfort
  • Meget god slitestyrke og lang levetid

Viktigste innovasjoner:Air Claw Technology. Kombinasjonen av stålpigger og luftdempere kalles Air Claw Technology. Innovasjonen reduserer veislitasje og dekkstøy, og øker i tillegg piggenes slitestyrke. Innovasjonen minner om dempingen i joggesko: Lufthullene i dekket demper pigganslaget mot veien, og reduserer piggvibrasjoner under kontakt med veien.

Lamellvekkere. Disse sikrer et bedre veigrep. Lamellvekkerne finnes langs kanten av mønsteret og forbedrer lamellenes funksjon på meget glatt underlag – den bredere lamellen aktiverer den smalere lamellen.

Forsterkede dekksider. Forsterkede dekksider reduserer risikoen for skader på dekket.

Inforute. På inforuten kan korrekt lufttrykk markeres sammen med dekkets plassering på bilen.

Slitasjevarslere (DSI + WSI). Disse sørger for økt sikkerhet om vinteren. Sifrene på dekkets midtparti viser tydelig hvor mange millimeter av mønsterdybden som gjenstår i hovedsporene. Tallene forsvinner i takt med at dekket slites. Snøkrystallsymbolet øker også sikkerheten. Dette er synlig til det gjenstår ca. 4 millimeter av mønsterdybden. Når symbolet ikke lenger er synlig, er det på tide å kjøpe nye vinterdekk for å opprettholde de gode kjøreegenskapene.

Bilder: www.nokiantyres.com/HakkapeliittaLT2

Se hele vårt produktsortiment: www.nokiantyres.no

Les mer om Hakkapeliitta vinterdekk: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta75

Mer informasjon:

Nokian Tyres plc
Juha Pirhonen
Produktutviklingssjef
tlf. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Matti Morri
Sjef for teknisk kundeservice
tlf. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Jan-Erik Sofiedal
Produktsjef Nokian Tyres
tlf. 64 84 77 35
Jan-Erik.Sofiedal(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.no