må. januar 12 08:02 2004 i kategori Selskapsnyheter

Nye Nokian Hakkapeliitta RSi: sikreste piggfrie vinterdekk for nordiske forholdNokian Tyres lanserer nå Nokian Hakkapeliitta RSi, et nytt piggfritt vinterdekk for nordiske forhold. Det nye friksjonsdekket i hastighetsklasse R (170 km/t) har meget gode vinteregenskaper, med godt grep både ved hard nedbremsing og akselerasjon - uansett om veien er snødekt, slapsete, iset eller våt. Nokian Hakkapeliitta RSi er verdens første friksjonsdekk helt uten skadelige høyaromatiske oljer.

Det nye vinterdekket er først og fremst beregnet på de nordiske land, Russland og Nord-Amerika.

Takket være en rekke nye innovasjoner gir Nokian Hakkapeliitta RSi meget godt veigrep både ved bremsing og akaelerasjon. Dekket har et tett nett av kileformede lameller - såkalte bremseforsterkere - som forsterker gripeevnen betydelig.

Overflaten på skulderlamellene - som er så viktige for grepet ved nedbremsing - er ca. 40 prosent større enn på tidligere generasjoner av friksjonsdekk. Den kraftige midtribben sikrer godt grep ved akselerasjon. Forholdet mellom sidegrep og langsgående grep er balansert, og dekket fungerer uten overraskelser selv i kritiske situasjoner. Det korrigerer til og med små styrefeil fra sjåføren. Dermed gir det nye dekket økt sikkerhetsmargin i farlige situasjoner.

Nokian Hakkapeliitta RSi samarbeider også effektivt med den ekstra sikkerheten som ligger i ABS-bremser og avanserte stabilitetssystemer.

Stabilt

Dekkonstruksjonen og de kileformede lamellene gjør at Nokian Hakkapeliitta RSi har meget stabile kjøreegenskaper. Det unike nettet av kilelameller - etter prinsippet "dypt-lavt-dypt" - gjør dekket meget slitesterkt og stabilt. Mønsteret med dobbelblokker og sammenhengende midtribbe øker stabiliteten ytterligere. Midtribben er ubrutt og pilmønsteret er meget kraftig. Dekket er retningsbestemt.

Eksakt

Nokian Hakkapeliitta RSi har eksakt og nøytral styrerespons, og dekket kommer ikke med overraskende overstyring. Den rette og brede slitebanen og den stive, sammenhengende midtribben gir effektiv og eksakt styrerespons på tørr vei. Dermed kan sjåføren kjøre bilen sikkert og stabilt.

Økonomisk og miljøvennlig

Nokian Hakkapeliitta RSi er et økonomisk og miljøvennlig dekk, verdens første friksjonsdekk som produseres helt uten kreftfremkallende såkalte høyaromatiske oljer. Dekket ruller lett, noe som reduserer drivstofforbruket. Dekkets rullemotstand er til og med lavere enn for de fleste sommerdekk. Dekket slites jevnt, og beholder godt veigrep selv når det begynner å bli slitt.

Slitebanen har en helt ny rapsolje-silica gummiblanding som gir svært gode vinteregenskaper, lav rullemotstand og - når det gjelder friksjonsdekk - godt våtgrep. Dekket produseres helt uten høyaromatiske oljer (HA-oljer) som er klassifisert som skadelige.

Stillegående

En av de beste egenskapene med friksjonsdekk er at de er så stillegående. Nokian Hakkapeliitta RSi har en dekklyd ved forbikjøring som er betydelig lavere enn EUs krav.

Stilig design

Takket være nye produksjonsmetoder har Nokian Hakkapeliitta RSi et stilig og rent design.

I selve slitebanen finnes fire slitasjevarslere (DSI= Driving Safety Indicator) som med tydelige tall viser gjenstående mønsterdybde.

Dekk med diameter på 14 tommer eller mer har en tetningsring langs felgkanten (Mudstopper) som også er kjent fra noen av Nokians sommerdekk. Denne hindrer at grus og annet smuss trenger inn mellom dekket og felgen.

Brede lavprofildekk monteres ofte på elegante lettmetallfelger. Derfor har Nokian Hakkapeliitta RSi med profil 55 eller lavere en kraftig ribbe som beskytter felgen mot skader, eksempelvis dersom man kjører inn i en fortauskant.

Det nye dekket finnes i mange forskjellige dimensjoner, også 17 og 18 tommer. Salget starter høsten 2004.

Mer informasjon:

Teppo Huovila, produktutviklingssjef, tlf. +358 3 340 7701, [email protected]

Matti Morri, sjef for teknisk kundeservice, tlf. +358 3 340 7621, [email protected]

Allan Ostrovskis, utviklingssjef, tlf. 070-244 8820, [email protected]

Bjørn Kamphus, adm.direktør Nokian Dekk AS, tlf. 6484 7700, [email protected]

Nokian Tyres på internett: www.nokiantyres.com