su. januar 26 10:00 2003 i kategori Selskapsnyheter

Nytt miljøvennlig vinterdekk – Nokian Hakkapeliitta 4Den finske dekkprodusenten Nokian Tyres viderefører nå sin sikkerhets- og miljøtenkning. I det nye piggedekket Nokian Hakkapelitta 4 er en betydelig del av den vanlige oljen i slitebanen erstattet med garantert miljøvennlig rapsolje. Rapsoljen øker kjøresikkerheten gjennom å gi bedre vintergrep. En annen nyhet er firkantede pigger, som gir betydelig bedre grep enn de tradisjonelle runde piggene.

Utgangspunktet for utviklingsarbeidet med nye Nokian Hakkapeliitta 4 var å utvikle et sikkert dekk for skiftende nordiske vinterforhold. Ønsket var et vinterdekk som fungerer trygt og forutsigbart gjennom hele vintersesongen, fra høst til vår uansett føre.
Forgjengeren Nokian Hakkapeliitta 2 er et meget godt vinterdekk, men nye Nokian Hakkapeliitta 4 er klart bedre på alle måter.

Miljøvennlig Rapsolje gir bedre grep

I slitebanen er det brukt kaldpresset rapsolje, som er miljøvennlig og som også – i motsetning til vanlig olje – er en fornybar råvare. En betydelig andel av den vanlige oljen i slitebanen er erstattet med nordisk rapsolje. Den gir ikke bare miljøfordeler, men forbedrer også dekkets vinter- og våtegenskaper, foruten å gjøre slitebanen mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning.
Utover rapsolje inneholder dekket utelukkende godkjente lavaromatiske oljer. I dekket finnes ingen høyaromatiske oljer som er klassifisert som helsefarlige.

Firkantede pigger gir bedre grep

Kjennetegnet for et godt piggdekk er at samspillet mellom dekk og pigger er godt. Derfor ble det investert store ressurser i å utvikle en ny type pigg. Omfattende sammenligningstester viste at firkantede pigger både gir bedre grep og bedre holdbarhet. De firkantede piggene sitter sikrere i dekket enn vanlige runde eller ovale pigger. Nokian Tyres tester viser at de firkantede piggene gir ca 8 prosent bedre grep på is. Det nye dekket ble sammenlignet med forgjengeren, Nokian Hakkapeliitta 2.
Den nye piggen har en piggstift av hardmetall, og både stiften og selve piggkroppen er firkantede. Piggkroppen er av aluminium, og piggene – som er større enn vanlige runde pigger – har sikkert feste i dekket. Den firkantede piggstiften har skarpe kanter, noe som forbedrer isgrepet ytterligere. Takket være piggenes og slitebanens nye former, har bilføreren bedre sjanser til å avverge kritiske situasjoner der bilen ellers normalt ville mistet grepet.

Piggene i Nokian Hakkapeliitta 4 sitter i 14 rader. Den brede piggplaseringen gir bedre grep og reduserer dekkstøy. Under hver pigg finnes en dempende "dyne" som bidrar til at piggkontakten mot underlaget blir mykere. Andre fordeler er lavere dekkstøy og bedre holdbarhet. Ved piggingen plasseres piggene nøyaktig riktig for å gi optimalt grep og for å sikre at piggene sitter fast i dekket lenge.
De nye piggene gir mindre veislitasje enn vanlige runde pigger. Nokian Tyres kaller den nye pigginnovasjonen Nokian Eco Stud System 4. Oppfinnelsen er patentsøkt.

Bred slitebane gir stabile kjøreegenskaper

Sikkert grep på is er en grunnleggende egenskap for et godt vinterdekk. Under skiftende nordiske forhold kreves det imidlertid mye mer av et vinterdekk. Bilføreren setter derfor pris på vinterdekk som er stabile og allsidige. Dekkene må gi sikre og komfortable kjøreegenskaper uansett om veien er isete, tørr, våt eller slapsete.

Sammenlignet med forgjengeren har Nokian Hakkapeliitta 4 ca 10 prosent bredere slitebane. Den brede og rette slitebanen gir mer stabile kjøreegenskaper på tørre veier, men forbedrer også våt- og isgrep. På den brede slitebanen kan piggene plasseres i større bredde, hvilket forbedrer veigrepet.
Slitebanens midtparti gir eksakte og sikre kjøreegenskaper også på tørr vei. Det nedre gummisjiktet har fått en ny form. Midtdelen av det harde gummisjiktet som ligger nær dekkstammen, er forhøyet slik at styreresponsen på tørre veier blir bedre. Bredere dekkstamme av stålcord garanterer forutsigbare, konsekvente kjøreegenskaper og bedre holdbarhet for dekket.
Det nye dekket har flere enn 2.000 lameller med skarpe kanter, noe som gir godt grep på is- og snøunderlag. Lamellene er smale og har et sikksakk-formet mønster. Lamellene biter seg effektivt fast på veien. Ved kantene av slitebanen finnes dessuten såkalte grepsforsterkere som gjør at lamellene fungerer mer effektivt på meget glatte underlag.

Nokian Hakkapeliitta 4 har kraftige mønsterblokker. Det pilformede mønsteret og sporene som åpner seg kraftig ut mot sidene sørger for at dekker holder seg rent, og at snøslaps dreneres effektivt bort mellom dekk og vei.

Sportslig vinterdekk

I tillegg til de store nyhetene som handler om dekkets konstruksjon, piggene og slitebaneoljene, har dekket også noen mindre nyheter som forgyller hverdagen for bilistene. Dekket har fire slitasjevarslere som med tydelige sifre angir gjenstående mønsterdybde i millimeter. Mot felgen finnes en tetningsring som hindrer at smuss, sand og søle kan trenge inn mellom dekk og felg. På dekksiden finens dessuten en inforute der dekkets plassering på bilen kan markeres.
Nokian Hakkapeliitta er også et sportslig dekk. Dimensjonene domineres av 16-, 17- og 18-tommers versjoner. Moderne biler med høye ytelser krever sikre vinterdekk som er stabile og har eksakte kjøreegenskaper.

For mer informasjon:

Produktutviklingssjef Teppo Huovila, tlf. +358 3 340 7701
[email protected]
Sjef for teknisk kundeservice Matti Morri, tlf. +358 3 340 7621
[email protected]
Adm. direktør Bjørn Kamphus, tlf. 64 84 77 00
[email protected]