to. oktober 16 10:26 2008 i kategori Produkt pressemeldinger

Nytt nordisk friksjonsdekk med sterke egenskaperMed nye Nokian Hakkapeliitta R løfter Nokian Tyres - Nordens eneste dekkprodusent - det piggfrie vinterdekket til et nytt nivå, med sterke egenskaper både på snø, is og våt vintervei.
- Dette dekket setter nye standarder både med hensyn til grep, ikke minst våtgrep, og bremseegenskaper, sier produktsjef Jan-Erik Sofiemyr i Nokian Dekk AS om nyheten.

I tillegg til å ha vinteregenskaper som imponerer, er Nokian Hakkapeliitta R også et klart miljøvennlig dekk, i tråd med Nokian Tyres produktfilosofi. Som alle andre produkter fra Nokian Tyres, produseres også det nye piggfrie vinterdekket helt uten skadelige høyaromatiske (kreftfremkallende) oljer. Som verdens første dekkprodusent begynte Nokian Tyres allerede i 2005 å bruke såkalt lavaromatiske, rensede oljer i sin produksjon.
Bruken av slike produkter gir også fordeler for vinteregenskapene: Gummiblanding med både silica og miljøvennlig rapsolje gir bedre våt- og isgrep, samtidig som den gjør dekket mer slitesterkt.

Ultra lav rullemotstand


Viktig for miljøet er også dekkets meget lave rullemotstand - merket på dekksiden med "ultra low rolling resistance". Dette reduserer drivstofforbruket og dermed CO2-utslippene. Forbruket synker med så mye som opptil en halv liter pr. 10 mil. Med dagens drivstoffpriser gir dette også en økonomisk fordel gjennom en lang vintersesong.
Den lavere rullemotstanden har heller ikke svekket dekkets vinteregenskaper. N okian Hakkapeliitta R har for eksempel kortere bremsestrekning på isete, snødekte og fremfor alt på våte veier enn forgjengeren, Nokian Hakkapeliitta RSi, som også var i toppsjiktet i en lang rekke dekktester.

Utviklet for våtere og mer ustabile vintre


Nokian Hakkapeliitta R er utviklet som et svar på de mer skiftende og ustabile vintrene vi de senere år har fått i Norden. Nullføre med snøblandet regn opplever vi stadig oftere, med isglatte veier og vanskelige kjøreforhold.
Generelt våtere vinterveier stiller spesielle krav til dekkets våtegenskaper. Det nye dekket har derfor patenterte pumpelameller som gir bedre grep på både isete og våte veier. Mønsterblokkene på dekkskuldrene har lommeformede lameller som effektivt pumper bort vann mellom dekk og vei for å sikre maksimalt grep.
Dekket er retningsbestemt. Slitebanen har et finmasket nett av lameller for å styrke grepet ytterligere, foruten effektive bremseforsterkere - som i utgangspunktet ble utviklet allerede for Nokian Hakkapeliitta RSi.

Kjøreegenskapene er konsekvente og forutsigbare, både ved skifte av fil, forbikjøring og i svinger - og den gode styrefølsomheten hjelper sjåføren til å kjenne forandringer i friksjonen. Plasseringen av mønsterblokkene forsterker styreresponsen også på sporete veier.

Stort utvalg


Nokian Hakkapeliitta R har hastighetsmerking R (170 km/t), høyere enn de fleste konkurrentene. Slitasjevarsler (Driving Safety Indicator - DSI) er standard. Den viser hvor mange millimeter mønsterdybde som til enhver tid gjenstår.
På en egen inforute kan bileieren merke av hvor dekket er plassert på bilen, og hva som er korrekt lufttrykk.
Nokian Tyres kan tilby markedets bredeste utvalg av vinterdekk for nordiske forhold, og Nokian Hakkapeliitta R finnes i 44 forskjellige dimensjoner, fra 13 til 20 tommer.

Mer informasjon:
  • Jan-Erik Sofiedal, tlf. 64847700 - mobiltlf. e-post: jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com
  • Teppo Huovila, produktutviklingssjef, +358 10 401 7701,
    e-post: teppo.huovila(at)nokiantyres.com
  • Allan Ostrovskis, utviklingssjef, 070-2448 820,
    e-post: allan.ostrovskis2(at)nokiantyres.com
  • www.nokiantyres.com