to. august 11 11:11 2022 i kategori Produkt pressemeldinger

På jakt etter det perfekte dekket

Dekktesting er en avgjørende del av utviklingen av nye dekk. Nokian Tyres har tre ulike testsentre i Finland og Spania som gjør det mulig å teste dekk under realistiske forhold. Selv om databaserte utviklingsmetoder blir mer vanlige, kan de ikke fullstendig erstatte testing i den virkelige verden.

Utviklingen av nye dekk er en lang prosess som vanligvis tar mellom to og fem år. Praktiske dekktester er en viktig del av dette arbeidet og resultatene av disse danner grunnlaget for utviklingen av sikre og pålitelige dekk.

– Vi er i en bedre posisjon enn noen gang når det gjelder dekktester. Vårt testsenter White Hell i Ivalo i Nord-Finland tilbyr, etter vår mening, verdens beste testmuligheter for nordiske vinterdekk. I vårt testsenter i Nokia kan vi teste dekk under nordiske sommerforhold og i vårt spanske testsenter Hakka Ring kan vi teste dekk i høye hastigheter og temperaturer. Kombinasjonen av disse testsentrene gir oss muligheten til å gjennomføre allsidig testing hele året rundt, sier Teemu Soini, innovasjons- og testdirektør i Nokian Tyres.

Innendørs testing også en viktig del av produktutviklingen

Nokian Tyres gjennomfører også mye innendørs testing som gir viktig informasjon om egenskapene og funksjonaliteten til forskjellige gummiblandinger, mønstre og dekk konstruksjoner. Innendørstestingen sørger for at dekkene samsvarer med normer og krav over hele verden.

– Dekk testes vanligvis først med forskjellige maskiner før de testes på bane. Der avdekkes blant annet dekkenes strukturelle seighet og holdbarhet i høye hastigheter. Gjentatte tester gjennomføres for å sikre at produktene er av høy kvalitet og teknisk pålitelige, sier testleder i Nokian Tyres, Petri Peltoniemi.

Samarbeid med bilprodusenter og materialutviklere

Det har skjedd mye innen produktutvikling. Et produkt inneholder så mange elementer at det må utvikles i samarbeid med mange forskjellige eksperter for at det skal bli så godt som mulig.

– Det pågår hele tiden samarbeidsprosjekter, for eksempel når det gjelder fremtidens dekkteknologier og nye, avanserte materialer, sier Teemu Soini.

Over 300 kjøretester i utviklingen av Hakkapeliitta R5

Alt fra IT-eksperter til lydeksperter og testsjåfører deltar i utviklingen av et nytt produkt. Hovedfokus under utviklingen av Nokian Tyres sitt nye piggfrie vinterdekk Hakkapeliitta R5 var å forbedre kjøreegenskapene på snø og is. Det tok blant annet fire år, 300 kjøretester og titusener av mil.

– De mest utfordrende forholdene i Norden er isete veier med temperaturer rundt null grader. Ved vårt testsenter i Ivalo kan vi starte testing allerede i november og holde på ut april. Senteret har også et telt hvor vi kan gjøre friksjonstester under helt jevne temperaturforhold. Testresultatene er veldig pålitelige og vi kan virkelig teste forskjeller mellom dekk, og ikke forskjeller mellom værforhold, sier Samu Lepistö, utviklingssjef i Nokian Tyres.

Testsentrene i Nokia og Spania er utrolig viktige i utviklingsarbeidet

Nokian Tyres nye testsenter Hakka Ring i Santa Cruz de la Zarza i Spania støtter det nordiske utviklingsarbeidet gjennom hele året. Testsenteret har moderne baner og tekniske løsninger som gjør det mulig å gjennomføre tester på både vått og tørt underlag. På testsenterets syv kilometer lange bane kan du kjøre i hastigheter opp til 300 km/t.

I Nokia gjennomføres tester fra april til november. Senteret har et automatisk regnsimuleringssystem som er unikt i verden.

– Testsenteret i Nokia ligger nært produksjonsanlegget vårt, og produktutvikling og testing kan derfor gjennomføres veldig effektivt. Når testingen foregår nært hjemmemarkedet vårt, kan vi optimalisere dekkene for nøyaktig de forholdene vi ønsker, sier Teemu Soini.

 

Mer informasjon:

www.nokiantyres.no

 

Teemu Soini, innovations- och utvecklingsdirektör Nokian Tyres, tel. +358 10 401 7185,

[email protected]

 

Kjetil Røssel, Produkt- og Markedssjef, Nokian Dekk AS, tel. +47 91155274,

[email protected]