to. oktober 12 10:07 2023 i kategori Produkt pressemeldinger

Pigg eller piggfritt: Hva slags vinterdekk skal du velge?

Både piggdekk og piggfrie vinterdekk har utviklet seg betydelig de siste årene. Takket være nye gummiblandinger og mønstre har piggfrie vinterdekk fått enda bedre grep på is- og snølagte veier. Piggdekk har også utviklet seg til å ha mer skånsomt anslag mot underlaget, i tillegg til økt sikkerhet og komfort. Nå som vintersesongen nærmer seg bør du tenke gjennom om du skal ha piggdekk eller piggfrie vinterdekk. 

De varierende og harde vinterforholdene i Norden stiller høye krav til vinterdekk. Grepet må være like bra på våte vinterveier som på is og snø. Uansett hvilke dekk du velger er det viktig å huske at du som sjåfør i stor grad kan påvirke sikkerheten på veien. Ved å velge en kontrollert kjørestil og tilpasse farten etter forholdene kan du være med på å gjøre veien tryggere for alle som ferdes på den.  

Piggdekk på varierende underlag 

Piggdekk er et trygt alternativ for varierende vinterforhold. De har god friksjon på krevende veier og kan gi det lille ekstra grepet i ekstreme situasjoner spesielt om man kjører på is. Hvis bilen din ikke har de nyeste tekniske oppgraderingene er piggdekk et sikkert valg, særlig for uerfarne sjåfører.  

- Med gode piggdekk er det lettere å kjenne når bilen mister grepet på veien. Hvis en bil med piggdekk begynner å sladde kan sjåføren lettere korrigere det, forteller Kjetil Røssel, Produkt og Markedssjef hos Nokian Tyres. 

Piggfrie vinterdekk for maksimal komfort 

Fordelene med piggfrie vinterdekk er blant annet kjørekomfort og lav rullemotstand. Piggfrie dekk lager også mindre støy og reduserer dekkstøy inne i kupéen. De er også et mer fleksible med tanke på når man skal legge om til vinterdekk. De kan monteres på bilen i god tid før de første minusgradene på natten kommer, og kjøres lenger ut på våren før man må skifte tilbake til sommerdekk.  

- På snø har piggfrie vinterdekk like godt eller bedre grep enn piggdekk. Spesielt om bilen din har moderne sikkerhetssystemer så kan piggfrie vinterdekk være det rette valget, sier Røssel. 

Når du skal velge nye piggfrie vinterdekk er det viktig å sjekke at dekkene passer nordiske forhold.  

- Piggfrie vinterdekk for sentraleuropeiske forhold har ikke tilstrekkelig gode vinteregenskaper for vinterforholdene her i Norden. Den viktigste egenskapen til denne type dekk er kjøreegenskapene ved kjøring på våte og snøfrie veier og derfor har de ikke gode nok is- og snøgrep. Nordiske piggfrie vinterdekk ligger ofte i hastighetsklasse Q (160km/h) eller R (170 km/h), avslutter Røssel.