må. september 29 12:39 2014 i kategori Selskapsnyheter

Høstferien i gang:

Se opp for glatte veier – også ved plussgrader

Lave nattetemperaturer gjør at høsten kan by på overraskende glatte veier. Dekkeksperter ber bilister la gradestokken avgjøre om det er på tide å skifte til vinterdekk. Å vente til første snøfall kan være livsfarlig.

Er du blant dem som skal på fjellet de kommende ukene bør du finne fram vinterdekkene – om det er meldt temperaturer ned mot et par plussgrader dit du skal.

– Selv om temperaturen fortsatt er på plussiden kan det om høsten legge seg et tynt islag på veiene, spesielt ved broer og elveleier. Kjører du da på sommerdekk er du ille ute, sier Fredrik Hauge, produktsjef ved Nokian Dekk Norge.

Skift dekk før fjellturen

I følge tall fra Virke tar en av fem nordmenn høstferie de kommende ukene. Er du blant de mange som planlegger å ta turen på fjellet med familiendenne perioden, bør du vurdere å legge om til vinterdekk før du drar. Meteorologisk institutt melder om snø flere steder i høyden og over hundre målestasjoner registrerte minusgrader forrige uke.

– Den norske fjellheimen er lunefull værmessig. Selv om det er meldt sol og plussgrader, kan dette skifte raskt og veldig lokalt. Blir du stående med sommerdekk på snøkledde og isete veier kommer du nok ikke tilbake med det første, sier Hauge.

Ikke vent på snøen

Mange bilister venter på at værmeldingen skal varsle om det første snøfallet, før de skifter til vinterdekk. Det i seg selv skaper kaotiske tilstander på veiene, men farene lurer lenge før den første snøen.

– Fra et sikkerhetsperspektiv har du ventet for lenge med å skifte dekk, dersom du venter til første snøfall, sier Hauge.

Du er pliktig til å bruke vinterdekk

I Sør– og Midt-Norge kan man bruke piggdekk eller kjetting fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er samme periode 15. oktober til 1. mai. Men du som bilist har ansvar for din egen, og passasjerenes, sikkerhet.

– Det er viktig å være klar over at du som sjåfør er pliktig å ha dekk som er tilpasset det føret du kjører på. Hvis du er utenfor vinterdekkperioden og føret krever vinterdekk med eller uten pigger, både kan og skal du bruke det, sier Hauge.

Det er ingen begrensninger for når på året en kan bruke piggfrie vinterdekk, men de bør kun brukes om vinteren og ikke om sommeren, da piggfrie vinterdekk har dårligere bremse og vannplaningsegenskaper enn sommerdekk.

Har du trygge dekk?

Nye vinterdekk har en mønsterdybde på åtte millimeter. Norsk lov krever at vinterdekk skal ha minst 3 millimeter mønsterdybde, men anbefalt sikkerhetsgrense er fire millimeter.

– Siden vinterdekk vanligvis skiftes i oktober slites et normalt dekk med ca. én millimeter før vinteren har satt seg skikkelig i Norge. Med tanke på sikkerhet anbefaler vi derfor å gå inn i vintersesongen med minst 5 millimeter mønsterdybde, sier Hauge.

Når du kjøper nye dekk, sendes de gamle til resirkulering av dekkforhandleren din.

Slik får du dekkene dine til å holde lenger:

1. Oppbevaring
Dekk bør lagres på et kjølig sted, skjermet for sollys. De bør stables oppå eller ved siden av hverandre.

2. Roter dekkplasseringen
På en forhjulsdrevet bil «jobber» trekkhjulene mye hardere en bakdekkene som bare ruller. Derfor slites de også ut raskere. Det anbefales å bytte plasseringen på for- og bakdekkene hver 8.000 – 10.000 kilometer slik at dekkende for mest mulig lik slitasje, blir sikrere og mer komfortable og kjøre på.

3. Sjekk lufttrykket
En bil med lavt lufttrykk bruker mer drivstoff, dekkene slites ut raskere og slitebanen blir ujevn. Det påvirker også bilens styreegenskaper. Fyll luft etter årstid og kjøreforhold.

4. Sjekk dekkene ofte
Bruk fem minutter på å gå over dekkene en gang i måneden og spesielt når du skifter mellom sesongene. Dersom du lurer på om dekket er skadet/eller slitt kan du få gratis vurdering hos de fleste dekkforhandlere.

5. Kjør forsiktig
En rolig og behersket kjørestil sliter mindre på dekkene. Rask akselerasjon eller brå bremsing sliter ekstra på vinterdekk. Dette gjelder spesielt nye vinterdekk med pigger som må kjøres inn over 500 kilometer for ikke å ødelegge piggene.

6. Hold dekkene rene
Du burde alltid fjerne grus og sten som setter seg i dekket og kan ødelegge slitebanen. Vær forsiktig med å bruke høytrykkspyler veldig tett på dekket. Det kan skade gummien.

Tips for vedlikehold:
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/tips-for-dekkvedlikehold/ 

Produktsjef, Fredrik Hauge, Nokian Dekk AS, tel. 64847700, fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

Sjef for teknisk kundeservice Matti Morri, tlf. +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com