må. juni 20 11:53 2022 i kategori Produkt pressemeldinger

Slik sparer du opptil en halv liter drivstoff hver tiende mil

Å ta hensyn til forskjeller i funksjoner, materialer og produsentenes miljøansvar når du kjøper dekk, kan bidra til å redusere karbonavtrykket ditt og ha en betydelig effekt på utslippene dine.

Velger du riktige dekk kan du bidra til å redusere utslippene og drivstofforbruket til bilen din. Den mest direkte påvirkningen kommer fra forskjeller i rullemotstand, som refererer til energien som går tapt når dekket ruller seg. Jo lavere rullemotstand, jo mindre energi går tapt. Da forbruker bilen også mindre drivstoff. I forlengelsen av det reduseres også CO2-utslippet. For elektriske kjøretøy betyr lavere rullemotstand lengre rekkevidde.

– Rullemotstand har en enorm innvirkning på drivstofforbruket. De beste dekkene ifølge EUs dekkmerkingssystem kan med riktig lufttrykk spare opptil en halv liter drivstoff pr. 100 kilometer sammenlignet med dekkene med lavest ytelse, sier teknisk kundeservicesjef i Nokian Tyres, Matti Morri.

EUs dekkmerkingssystem gjør det enkelt å sammenligne forskjeller i drivstoffeffektivitet, våtgrep og ekstern dekkstøy.

Økonomisk kjøring øker levetiden til dekket

En økonomisk kjørestil spiller en like viktig rolle for å redusere miljøpåvirkningen av kjøringen din. Ved å unngå tomgang, utnytte motorbrems, forutse trafikken og forvarme kjøretøyet i kaldt vær kan du redusere drivstofforbruket med opptil 20 prosent. Riktig lufttrykk er også en avgjørende faktor.

– Økonomisk kjøring gjør at dekkene varer lenger. Den investeringen du gjør i dekk av høy kvalitet vil betale seg tilbake ettersom drivstofforbruket holdes på et minimum, sier Morri.

Mot en grønnere fremtid

Når du vurderer den totale klimapåvirkningen til et dekk, er det viktig å sammenligne miljøansvaret de ulike produsentene tar.

– En betydelig del av produksjonen vår bruker fornybar energi. Solcellepaneler produserer elektrisitet til våre lagringsanlegg i Nokia, Finland, vårt nye testsenter i Spania og hovedlageret til Nokian Dekk AS på Lillestrøm, forteller materialdesignsjef i Nokian Tyres, Teemu Soini. 

Nokian Tyres kuttet tidlig ut bruken av skadelige høyaromatiske oljer i sin produksjon. Selskapets siste innovasjon er Green Step-konseptdekket, som har et ambisiøst design, og der 93 prosent av materialene i dekket enten er resirkulerte eller fornybare.

Gamle dekk blir til nye dekk

I følge nyere globale studier kastes så mange som én milliard dekk årlig over hele verden. Hva er det egentlig som skjer med dekkene på slutten av livssyklusen?

– I Europa er gjenvinningsgraden for brukte dekk veldig høy. Gummimaterialene kan separeres og resirkuleres til nye dekk. Metallarmeringene kan også resirkuleres til ny dekkproduksjon eller til bruk i andre industrier, sier Teemu Soini.

Fornybare materialer bidrar til å bekjempe global oppvarming

I tillegg til resirkulerte materialer, inneholder dekkproduksjonen også mange fornybare materialer. Et fornybart materiale stammer fra naturressurser som trær eller planter. Fornybare materialer er en naturlig del av karbonsirkulasjonen og bidrar ikke til den totale drivhuseffekten.

– Fornybar gummi høstet fra gummitrær er en nøkkelkomponent i dekkproduksjon. Vi driver også med forskning som tar sikte på å finne fornybare alternativer for sot og syntetisk gummi, sier Teemu Soini.

Soini og Morri er enige om at bekjempelse av klimaendringer krever et bredt og innovativt samarbeid mellom ulike industrier.

– Vi oppdager stadig nye former for samarbeid og sirkulasjon. For eksempel kan biproduktene fra skog- og tremasseindustrien foredles til materialer for dekkproduksjon, understreker Teemu Soini.

Fakta: Hurtigguide til grønnere kjøring

  1. Sammenlign rullemotstanden og andre nøkkelfunksjoner før du kjøper nye dekk. EUs dekkmerkesystem gjør det enklere å sammenligne dekk.
  2. Undersøk hvordan de ulike dekkprodusentene tar miljøansvar
  3. Kjør økonomisk. Unngå tomgang, bruk motorbrems, forutse trafikken og forvarm bilen i kaldt vær.
  4. Sjekk og oppretthold lufttrykket i dekkene minst en gang i måneden. For lavt lufttrykk forkorter levetiden til dekket.
  5. Resirkuler gamle dekk i henhold til lokale retningslinjer for resirkulering.

 

Lær mer:

Lavere rullemotstand – Mindre drivstoff, mindre utslipp

 

For mer informasjon:

 

Nokian Tyres plc

Technical Customer Service Manager Matti Morri,

tel. +358 10 401 7621, [email protected]