ty. oktober 19 10:41 2010 i kategori Selskapsnyheter

Slik velger du riktig type friksjonsdekkDet finnes en mengde piggfrie vinterdekk på markedet, og det er ikke enkelt å velge riktig type dekk. Det beste tipset er å lese dekktester som du finner i alle store motormagasiner og noen aviser. Tidligere tester viser at dekk utviklet for nordiske vinterforhold klarer seg best. Et eksempel er det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R, som har vunnet mange tester siden det ble lansert.

Et friksjonsdekk av høy kvalitet ruller lett, og gir dessuten godt vintergrep på skiftende føre. Produsenter av friksjonsdekk fremhever visse egenskaper ved sine dekk, avhengig av hvilke forhold dekket hovedsakelig skal brukes under.

Friksjonsdekk som selges i Norge kan deles i to hovedgrupper – dekk for sentraleuropeiske forhold, og dekk for nordiske forhold. På dekk for sentraleuropeiske forhold prioriteres kjøreegenskaper på tørre og våte veier. Nordiske friksjonsdekk legger hovedvekten på kjøreegenskaper under skiftende nordiske kjøreforhold – eksempelvis på sørpete, isete og snødekte veier. For forbrukeren er det vanskelig å avgjøre hva som er et friksjonsdekk for nordiske forhold, og hva som er produsert for sentraleuropeiske forhold, siden dette ikke står på selve dekket. Derfor er det viktig å spørre dekkforhandleren, eller studere dekktestene i motormagasiner eller aviser.

Friksjonsdekk for nordiske forhold har en annen type gummiblanding som gir bedre grep på is- og snøunderlag. Nokian Hakkapeliitta R – som har vunnet mange tester – gir meget godt grep på skiftende nordisk vinterføre; fra barmark og våte veier til isete og snødekte veier. I Norden prioriteres dessuten miljøhensyn høyt, og Nokian Hakkapeliitta R har lavest rullemotstand av alle vinterdekk som selges på det norske markedet. Dekkets lave rullemotstand reduserer bilens drivstofforbruk med opptil 0,5 liter pr. 10 mil og reduserer samtidig CO2-utslippene.

Piggdekk er fremdeles det sikreste vinterdekkalternativet, spesielt på meget isete veier. Generelt gir piggdekk størst sikkerhetsmargin når føret skifter raskt. En ny studie som det svenske Trafikverket har gjort, viser at piggdekk reduserer risikoen for dødsulykker med 42 prosent om vinteren, og Trafikverket anbefaler derfor alle bileiere som har bil uten antiskrenssystem å velge piggdekk.

Et godt piggdekk som har vunnet flere tester – senest i den store dekktesten i Motor og TV2 hjelper deg – er Nokian Hakkapeliitta 7. Dekket har en ny piggteknikk som gir 15 prosent mindre veislitasje enn forgjengeren, noe som reduserer partikkelutslippene og senker støynivået. Dekket har også lav rullemotstand, noe som reduserer drivstofforbruket og CO2-utslippene.

Mer informasjon:

Jan-Erik Sofiedal, produktsjef, 6484 7700
jan-erik.sofiedal(at)nokiantyres.com
www.nokiantyres.no