to. mai 19 10:52 2022 i kategori Produkt pressemeldinger

SUV-dekk settes på prøve i urbane forhold – slik velger du riktig dekk

SUV-enes høyde gjør at det fort kan friste og kjøre over en fortauskant eller et par trikkeskinner i høyere hastigheter enn hva du ellers ville gjort med en vanlig personbil. I større biler er naturligvis dekkene også større, noe som krever en sterk stamme og slitesterke sidevegger.  

I byen kan du møte utfordringer som fortauskanter, fartsdumper, veiarbeid og hull i asfalten i tillegg til forbikjøringer, svinger og filskifter. SUV-dekk kommer ofte med en høye dekksider, noe som betyr at de har et større område som er utsatt for skade. Kvaliteten til dekkene er spesielt viktig i ekstreme situasjoner som unna manøver eller panikkbrems. Husk at selv om en SUV akselererer raskt, så stopper den saktere enn en personbil på grunn av den høye vekten.

– Forskjellen mellom et dekk av høy kvalitet og et dekk av lavere kvalitet er enorm når uforutsette situasjoner oppstår. For å opprettholde kontrollen er det nødvendig med utmerket grep både sideveis og under akselerasjon og bremsing. Gode ​​dekk gjør det lettere og mer komfortabelt å styre bilen, sier Matti Morri, teknisk kundeservicesjef i Nokian Tyres.

Sideveggene forsterket med aramidfibre

Det brukes vanligvis sterkere materialer i høykvalitets SUV-dekk enn i dekk til personbiler. Nokian Tyres bruker den unike Aramid-teknologien i sine SUV-, bobil- og varebildekk. Den beskytter sidene på dekket mot punkteringer, slag og kutt. Aramidfiber er kjent for å brukes der hvor det stilles enorme krav til mekanisk styrke, som for eksempel i romfartsindustrien.

– I bykjøringen må du ofte svinge på begrenset plass og med hindringer som for eksempel fortauskanter. Aramidfibrene reduserer sannsynligheten for dekkskader i slike situasjoner. Velger du slitesterke dekk, sikrer du at du kan kjøre videre til tross for dårlige veier og andre hindringer, sier Teemu Soini, Senior Manager, Materials Development hos Nokian Tyres.

– For dekksidene er det mest problematisk med press mot felgen når du parkerer mot en fortauskant og dekkene har en spiss vinkel opp mot kanten. Tilstrekkelig lufttrykk og kjøring i moderat hastighet øker dekkets levetid, påpeker Soini.

Høykvalitetsdekk holder godt både i terreng og bytrafikk

Ulike dekktyper med ulike navn kan fremstå forvirrende når du skal velge dekk. Forskjellen mellom personbil- og SUV-dekk kan noen ganger virke uklar, og det blir dermed vanskelig å velge riktig.

– Noen produsenter bruker dekkdimensjon å definere hva som er et SUV-dekk, mens andre bruker belastningsindeksen. På den andre siden er ofte SUV-dekk brukt i crossovere med mindre krav til belastningsindekser. Dette er grunnen til at vi utvikler nye SUV-dekk basert på bilmodell i stedet for belastningsindeksen, slik at vi sikrer best mulig kjørefølelse og sikkerhet, forklarer Morri.

–  Når du velger SUV-dekk er det viktig å vurdere hvilke egenskaper du vil at dekket skal ha. Kjører du for eksempel mye i terrenget kommer steinfjernere godt med, og riktig mønster gir god stabilitet for høyere SUV-er, sier Morri.

På utkikk etter nye SUV-dekk? Her følger noen konkrete tips du bør være obs på:

– Velg dekk som er designet for ditt kjøretøy og etter bruksområde: asfalt/terreng/begge

– Husk at høykvalitetsdekk gir godt grep sideveis så vel som i lengderetning

– Ta hensyn til at aramidfibre beskytter sidene på dekket mot punkteringer, slag og kutt

– Kontroller mønsterdybden og bytt plassering av dekkenes plassering på bilen

– Husk at tilstrekkelig lufttrykk øker dekkenes levetid og reduserer drivstofforbruket

– Husk at moderat hastighet er spesielt viktig i svinger med liten radius

– Husk å sjekke lufttrykk en gang i måneden

– Vask dekkene før lagring, og beskytt dem mot fuktighet og sollys under lagring

 

For mer informasjon: Nokian Tyres plc
Matti Morri, Technical Customer Service Manager,
tel. +358 10 401 7621, [email protected]