må. oktober 29 07:45 2012 i kategori Selskapsnyheter

Visste du dette om vinterdekk?



Mange bilister har liten – eller mangelfull – kunnskap om vinterdekk. Selv i vinterlandet Norge opplever vi hvert eneste år at den første snøen kommer like overraskende hver gang, noe køene på dekkverkstedene viser tydelig så snart det første snøfallet er et faktum.

Mange tror vinterdekk har større rullemotstand enn sommerdekk, og at de derfor bruker mer drivstoff. Nokian Tyres dekkekspert ber oss glemme denne troen:

- Faktum er at vinterdekk vanligvis har lavere rullemotstand enn sommerdekk. Dette henger sammen med at mønsteret er kraftig lamellert. Dessuten har vinterdekk en annen type gummiblanding og en annen stammekonstruksjon, forteller produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk AS.

For å kunne spare drivstoff skal lufttrykket sjekkes regelmessig. For lavt lufttrykk øker drivstofforbruket. Samtidig blir kjøreegenskapene dårligere, dekkslitasjen øker og belastningen på stammekonstruksjonen blir høyere. Allerede med 30 prosent for lite luft i dekket halveres dekkets levetid.

- Om vinteren bør lufttrykket helst sjekkes i en varm hall med romtemperatur. Dersom trykket sjekkes utendørs i kulde kan trykket bli for lavt, siden dekket trenger mer luft ved lave temperaturer. Dersom du ikke har anledning til å sjekke lufttrykket innendørs, skal du øke trykket med 0,1 bar (10 kPa) for hver -10 grader. Jeg anbefaler at lufttrykket økes med 0,2 bar (20 kPa) på vinterdekkene, sier Fredrik Hauge.

Miljøspørsmål påvirker piggenes egenskaper



Vinterdekk har lenge hatt lettmetallpigger med aluminiumstamme som sliter vesentlig mindre på veiene enn stålpiggene som ble brukt før. Piggvekten har dessuten gått ned fra 1,7 til 1,1 gram, noe som i seg selv er en viktig faktor for redusert veislitasje, sier Fredrik Hauge.

Hvilken oppgave har piggene?



Når temperaturen ligger rundt frysepunktet er føret ofte skummelt med svart is og glatt rim – ofte med vann på. På slikt føre gir piggdekk bedre grep enn piggfrie vinterdekk.

- Piggenes oppgave er å utjevne virkningen av skiftende føreforhold. Piggene slår i stykker ishinnen på kjørebanen, og griper ned i isen – også om det er vann på toppen. Piggfrie vinterdekk klarer ikke dette, sier Fredrik Hauge.

Hardpakket snø i et veikryss gir ofte like dårlig grep som is, og piggfrie vinterdekk gir også da dårligere grep enn piggdekk.

Skift dekk og øk sikkerheten



En vanlig anbefaling er å bytte om dekk fra drivaksel til frittrullende aksel etter ca. 8.000 kilometers kjøring.

- Drivhjulsdekk slites fortere enn fritt rullende dekk. Med piggdekk er det enda viktigere å bytte om dekkene, siden piggoverhenget øker i takt med kjørte mil. Overhenget på fritt rullende dekk reduseres derimot litt. På en forhjulsdrevet bil kan man i verste fall miste grepet dersom forskjellen i grep på grunn av piggoverhenget er for stor mellom for- og bakhjulsdekk. Dersom du ser en tydelig forskjell på slitasje mellom drivhjulsdekk og fritt rullende dekk, er det en god regel å bytte dekk umiddelbart, sier Fredrik Hauge.

Ulike typer dekk



Konstruksjon, gummiblanding og mønster på vinterdekk og sommerdekk er svært forskjellige. På grunn av sikkerheten er det derfor viktig å bruke riktig type dekk for årstiden.

- Sammenlignet med sommerdekk har piggfrie vinterdekk en mykere gummiblanding og et åpent mønster med mange lameller. Hemmeligheten bak det gode grepet til piggfrie vinterdekk er nettopp den tette lamelleringen og den myke gummiblandingen. Hensikten med de skarpe lamellkantene er å styrke grepet.

Dekkets mønster må dessuten være så åpent at ikke is og snø fester seg og svekker grepet.

- Takket være nye slitebanegummiblandinger har moderne vinterdekk betydelig bedre våtgrep enn tidligere, sier Fredrik Hauge, som anbefaler forbrukerne å være nøye ved valg av vinterdekk.

- Dette gjelder selvsagt om man skal velge piggdekk eller piggfrie dekk, men handler uansett først og fremst om kvalitet.

Høstens vinterdekktester i bilblader og aviser bekrefter nok en gang at de billigste dekkvalgene ikke holder mål under krevende norske vinterforhold. Når nye vinterdekk skal kjøpes, er det viktig at man ikke faller for fristelsen til å satse på det billigste for å spare noen kroner.

Mer informasjon:

Produktsjef Fredrik Hauge, tlf: 64 84 77 35 - mobil: 915 49 405
e-post: fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

Mer om emnet:

Piggdekk eller piggfrie dekk?
www.nokiantyres.no/piggdekk-eller-piggfrie-dekk

Sikker vinterkjøring:
www.nokiantyres.no/vr_forberedt_nyt_vinteren