ty. september 25 09:55 2018 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Det holder ikke å sjekke mønsterdybden: Her er dekkekspertenes tips for høstens dekkskift

Tiden er snart inne for å skifte til vinterdekk. Husk at du må sjekke både dekkene som skal av og på. Du kan selv lære deg å bytte dekkene, men dette krever konsentrasjon siden hastverk kan skade bilen eller dekkene.

Det holder ikke å sjekke mønsterdybden: Her er dekkekspertenes tips for høstens dekkskift

Kostbar nybegynnerfeil

De første nettene med nattefrost er et godt tidspunkt for å bytte til vinterdekk siden områder som ligger i skyggen kan være frosne.

Du bør være forsiktig når du bytter dekk. Feil kan føre til at du ødelegger dekkene, eller til og med at de løsner under kjøring, en dyr og farlig affære.

– Du bør ha korrekt trykk i dekkene før du bytter dem. Mange kjører for å sjekke trykket etter at de har byttet til vinterdekk. Dersom for eksempel to av dekkene har for lavt trykk, kan disse bli ødelagt når man kjører for å sjekke dem. Det kan fort bli dyrt, forteller Kjetil Røssel, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres.

Følg med på piggene

Mange nordmenn benytter piggdekk på vinteren. Piggdekk slites fortere ut enn tidligere på grunn av mildere vintre og veier i dårlig tilstand. I tillegg har biler stort sett forhjulstrekk, er tyngre enn før og kraften i motoren har økt. En aggressiv kjørestil vil føre til at dekkene slites enda fortere. Piggene har en tendens til å gli ut fra dekket på kjørehjulene, som betyr at du bør bytte for- og bakdekk innimellom. 

Tips for dekkskifte

  1. Sjekk dybden på dekkene dine: Er vinterdekkene gode nok? Gjør mynt-testen: Hvis du har euromynt på lager, dytt en to-euro-mynt i dekkmønsteret. Dersom sølvkanten er synlig over kanten av mønsteret i dekket, bør du bytte dekkene. Sølvdelen av mynten er 4 mm bredt. Den minste lovlige mønsterdybden på vinterdekk er 3 mm.
  2. Sjekk trykket på dekkene dine. Dette avhenger fra produsent til produsent. Vinterdekk bør ha 0,2 bar høyere trykk enn sommerdekk.
  3. Sørg for å ha utstyret i orden: Du trenger hjulkryss eller lignende til boltene og en god jekk.
  4. Før du jekker opp bilen må du a) sjekke bilens manual for de riktige løftpunktene b) sjekke at du har et stødig og jevnt underlag og c) løsne boltene litt.
  5. Jekk opp bilen til det er god klaring under hjulet og skru av boltene.
  6. Løft av sommerdekket og sett på vinterdekket. Et godt tips er å sitte på huk slik at du ser hvor dekket skal plasseres for å få på boltene.
  7. Skru boltene på plass med fingrene først, før du strammer med hjulkryss eller lignende.
  8. Jekk ned, stram boltene igjen og gjenta prosessen på de andre hjulene.
  9. Etterstram boltene når du har kjørt 30-50 kilometer.
  10. Sjekk tilstanden på sommerdekkene før du lagrer dem på et tørt og trygt sted. Er mønsterdybden under 4 millimeter bør du se etter nye dekk før våren.