ty. juli 3 10:00 2018 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Få mest ut av dekkene på elbilen

En elbil, eller en hybrid, er et godt valg for deg som verdsetter drivstoffeffektivitet og miljøvennlighet. For at du skal få mest ut av bilen din vil valg av riktige dekk være essensielt. Dette vil øke bilens rekkevidde, forsterke de beste egenskapene ved elbilen din og forbedre sikkerheten. I tillegg vil godt vedlikeholdte dekk sørge for både kraft og sikkerhet kilometer etter kilometer.

Få mest ut av dekkene på elbilen

Kvalitetsdekk er det beste for enhver elbil, men husk å overvåke dekkslitasjen 

Kraftfulle elbiler styrer nøyaktig og akselererer raskt, så du burde velge høykvalitetsdekk som fremmer disse egenskapene. Elektriske motorer krever også mindre vedlikehold enn forbrenningsmotorer, og med høykvalitetsdekk følger også mindre behov for service generelt. Likevel må du ikke glemme å sjekke dekkene regelmessig for ujevn slitasje, kutt eller sprekker.

– I motsetning til tradisjonelle forbrenningsmotorer, tilbyr elbiler umiddelbart sitt maksimale dreiemoment. Dette betyr at kjørestilen din kan slite ut dekkene raskere enn normalt. For å maksimere dekkenes levetid er det viktig at du rullerer dekkenes plassering fra front- til bak- aksling hver 5000 til 8000 kilometer. Dette kan forlenge levetiden med opptil 50 prosent, sier Kjetil Røssel, dekkekspert og produktsjef i Nokian Tyres.

Når du monterer dekk på en elbil er det også et praktisk tips som kan maksimere levetiden på dekkene. – Unngå sterke akselerasjoner de første 24 timene i etterkant av et dekkskifte slik at monteringsfettet kan tørke mellom dekkene og felgen. Dette vil forhindre at dekkene flytter på seg, sier Røssel. Lav rullemotstand og riktig lufttrykk er bra for miljøet For å utvide rekkevidden din bør du være oppmerksom på dekkets drivstoffeffektivitet. Rullemotstand er nøkkelen her: Dekk med lavere rullemotstand krever mindre energi når de ruller. Drivstoffeffektivitet er beskrevet gjennom bokstaver på EU-dekketiketten: Dekk i klasse A har den laveste rullemotstanden og bruker derfor minst energi. I tillegg til å velge dekk i klasse A, burde elbil-sjåfører være oppmerksom på lufttrykket. Elbiler og hybrider har batteripakker som vanligvis gjør dem tyngre enn biler med forbrenningsmotorer. Dette forsterker viktigheten av korrekt lufttrykk.

- Dekk med for lite luft vil øke rullemotstanden og gi økt energiforbruk sammenliknet med dekk som inneholder korrekt mengde luft. Du bør også sjekke lufttrykket jevnlig ettersom dette også påvirker kjørefølelsen og komforten, i tillegg til bremselengden, sier Røssel.

Sikkerhet og tilstrekkelig mønsterdybde er essensielt også for dekk på elbiler

Høykvalitetsdekk, og deres tilstand, er spesielt viktig på glatte og våte underlag, samt i møte med overraskende hindringer på veien.

- På vått underlag er tilstrekkelig mønsterdybde veldig viktig, også for elbiler. Det lovlige minimumet er 1,6 millimeter for sommerdekk. Likevel er dette farlig lavt ettersom dekkets vannplaningsegenskaper vil kollapse når mønsterdybden faller under 3 millimeter. Derfor vil jeg anbefale å anskaffe nye sommerdekk for elbilen din når mønsterdybden når tre millimeter, sier Røssel.

Dekk med høy ytelse og kvalitet, også til elbiler og hybrider

Nokian Tyres tilbyr et utvalg på over 400 sommerdekk av høy kvalitet. De tilbyr produkter for alle populære elbiler, som Teslas Model 3, Model S og Model X, Nissan Leaf, Opel Ampera-e og BMW i3. Det stillegående og miljøvennlige Nokian Hakka Green 2 er den perfekte partneren for mindre elbiler, og produktutvalget består av flere dimensjoner med den best mulige klasse A-rangeringen på EU-dekketiketten i rullemotstand. Nokian Hakka Blue 2 stopper bestemt og hindrer vannplaning. Den presise følelsen for underlag gjør kjøringen enkel, logisk og fornøyelig, og gjør i tillegg dekkene passende for sportslige elbiler. Nokian Hakka Black 2 mestrer ethvert aspekt av den nordlige sommeren. De behagelige og stillegående dekkene sørger for komfortabel kjøring og godt veigrep for de største, kraftigste bilene.

Tips for grønnere elektrisk kjøring:

  1. Velg høykvalitetsdekk med god karakter i drivstoffeffektivitet. De er kanskje dyrere, men differansen oppveies av lengre levetid og energibesparelse.  
  2. Følg med på dekkslitasje, og roter dekkene. Ved å rotere dekkenes plassering på dekkene jevner du ut slitasjen mellom for- og bakdekk og maksimerer levetiden. 
  3. Sjekk lufttrykket. Lavt lufttrykk og store belastninger vil øke både dekkenes rullemotstand og forbruket av elektrisitet. Du kan med fordel holde lufttrykket 0,2 bar over produsentens anbefaling.
  4. Planlegg reisene dine. Planlegg ruten, kombiner flere ærender og samkjør gjerne med andre.
  5. Vedlikehold dekkene og oppbevar dem riktig. Ved å oppbevaredekkene i et temperaturregulert rom uten sollys, overvåke dekkene på bilen og ved å ta bort steiner i sporene vil du kunne øke levetiden til dekkene og redusere sløsing.

Last ned bilder

Mer informasjon: www.nokiantyres.no

Nokian Dekk AS, Produktsjef Kjetil Røssel, 911 55 274