fr. oktober 28 08:58 2022 i kategori Produkt pressemeldinger

Familiens andre bil fortjener også ha dekk av god kvalitet.

Mange tenker at det egentlig ikke spiller noen rolle hvilke dekk familiens andre bil, ofte en eldre bilmodell, skal ha. Begrunnelsen er at det ikke er verdt å kjøpe de beste dekkene i markedet til en eldre bil og at man ikke kjører den bilen særlig ofte. Men fra et sikkerhetsperspektiv bør det være omvendt. Ofte er det familiens minst erfarne sjåfør som kjører den eldre bilen, og barn blir ofte fraktet til barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Derfor er det viktig med gode og sikre dekk.

Slitte dekk gir nemlig dårlig veigrep ved bremsing og akselerasjon, og sidegrepet blir også dårligere.

 – Moderne biler har systemer som hjelper sjåføren, men selv de kan ikke stå imot fysikkens lover. Elektroniske sikkerhetssystemer hjelper bare hvis dekkene gir tilstrekkelig godt grep. Gode ​​vinterdekk for nordiske forhold gir best beskyttelse på glatte vinterveier, sier Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Dekk AS.

Gode ​​dekk utgjør en enda større forskjell på eldre biler

Mange bileiere tror feilaktig at familiens andre bil får klare seg med dekk av dårligere kvalitet, og at det er bortkastede penger å kjøpe gode dekk til en eldre bil. Det er en helt feil måte å tenke på.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er gjennomsnittsalderen på biler i trafikk i Norge rundt ti år og den har vært uendret de siste årene. Jo eldre bilen er, jo færre sikkerhetssystemer har den.

– Når en bil ikke har teknologi som øker sikkerheten, er det ekstra viktig at bilen har gode dekk. Ofte er det den minst erfarne sjåføren som kjører familiens andre bil og ofte fraktes små barn rundt i nærmiljøet på vei til og fra skole og fritidsaktiviteter. Gode ​​dekk er viktig for sikkerheten, og derfor er premiumdekk en klok investering. De beholder sikkerhetsegenskapene også når de begynner å bli slitt, sier Røssel

Mønsterdybden bør kontrolleres regelmessig

Når du bytter til vinterdekk, er det smart å sjekke mønsterdybden til dekkene. Bruker du piggdekk må du også kontrollere at ikke for mange av piggene har falt ut av dekkene. Forskjellen i antall pigger mellom dekkene må ikke være større enn 25 prosent, sammenlignet med dekket med flest pigger. Ifølge loven skal vinterdekk ha en mønsterdybde på minst tre millimeter, men sikkerhetsfunksjonene er betydelig svekket allerede når mønsterdybden er under fire millimeter. God mønsterdybde er blant annet viktig for at dekkene skal gi god beskyttelse mot sørpeplaning.

Bytt dekk og spar penger

Har bilen bakhjulsdrift, kan dekkene på denne akslingen slites opptil fire ganger raskere enn dekkene på forhjulene, viser tester utført av Nokian Tyres. Derfor er det viktig å jevnlig skifte plasseringen til dekkene, slik at slitasjen er så jevn som mulig.

– Kjøresikkerheten forverres dersom det er store forskjeller i mønsterdybde mellom for- og bakdekk. Ved å jevnlig rullere plasseringen mellom akslingene kan du derfor spare penger fordi du kan kjøre lenger før du må skifte de ut med nye, avslutter Røssel.

Mer informasjon:             

Kjetil Røssel, Produkt og Markedssjef, Nokian Dekk AS, tel. 911 55 274

[email protected]