fr. september 19 04:39 2014 i kategori Produkt pressemeldinger

Kontroll under ekstreme forhold, med luftfartsteknologi

Nokian Hakka Black SUV sommerdekk – Rå ytelse og ekstrem slitestyrke for SUV

Nokians nye Hakka Black SUV sommerdekk har en unik slitestyrke som gir selv kraftige SUVer meget presise styreegenskaper. Sideveggene er forsterket med slitesterke aramid fibre som også brukes i luftfartsindustrien. Det gir etterlengtet slitestyrke til røffe og tildels dårlig vedlikeholdte nordiske asfaltveier.

Nokian Hakka Black SUV

Nokian Hakka Black SUV gir rask og responsiv styring. Dekket kombinerer SUV-eieres behov for sikkerhet, med eksepsjonell komfort og holdbarhet under ekstreme forhold.

Nokian Hakka Black SUV oser av rå kraft, og er designet til å takle selv de aller største SUVene. Et omfattende utvalg med 26 dimensjoner, fra 17 til 22 tommer, blir tilgjengelig våren 2015 med hastighetskodene V (240 km/t), W (270 km/t), og Y (300 km/t). De nordiske landene og Russland er nøkkelmarkedene for det nyeste medlemmet i den prisvinnende Hakka sommerdekk-familien.

Nokian Aramid Sidewall-teknologien reduserer skader i sideveggene

Det sporty og presise Nokian Hakka Black SUV er et resultat av nesten fire års nøye utvikling. God slitestyrke og presis håndtering er viktige egenskaper som skiller det fra sine forgjengere. Nye innovasjoner bidrar til sikker kjøring på grove nordiske veier og i den urbane asfaltjungelen.

- Bedre slitestyrke, toppmoderne kjøreegenskaper, og best mulig sikkerhet på våte veier. Førere som vil utnytte kraften i sin SUV verdsetter holdbarhet i tillegg til presis og komfortabel handling, sier produktutviklingssjef Juha Pirhonen i Nokian Tyres.

SUV-dekk blir ofte skadet av støt mot dekkets sidevegger. Nokian Hakka Black SUV utnytter Nokian Aramid Sidewall-teknologi for å øke slitasje- og kuttbeskyttelsen.

Materialet i sideveggene inneholder ekstremt slitesterke aramid fibre som er spesielt motstandsdyktige mot slitasje og kuttskader. Det samme materialet blir brukt i luftfart- og militærindustrien. Aramidfibrene avstiver og forsterker sideveggen for å kunne motstå ytre belastninger og trykk mot felgkanten på best mulig måte. Slitestyrken har også blitt bedre med et sterkt stålbelte og ny gummiblanding som er skreddersydd for bruk på krevende nordiske veier.

Dekkmønster gir optimale kjøreegenskaper og komfort

Utvikleren av verdens første vinterdekk bygger sin produktutvikling på en filosofi om å skreddersy produkter og teste dem under virkelighetsnære forhold. Kjøre- og grepegenskapene til Nokian Hakka Black SUV ble tilpasset på røffe nordiske veier og europeiske høyhastighetsbaner. Høyhastighetskameraer ble brukt for å analysere utviklingen av dekket i praktiske tester. Dette ga blant annet grunnlaget for dekkets våtgrepsegenskaper og i situasjoner med vannplaning.

Det moderne, asymmetriske dekkmønsteret er med på å gi presise kjøreegenskaper. Det stive indre og ytre skulderpartiet er forbundet med store mønsterblokker. Vide og store spor avstiver dekket og reduserer bevegelsen i mønsterblokkene ved veikontakt. Mønsteret er veldig stabilt, som betyr at det har utmerkede egenskaper i svinger. Styrefølelsen er presis og rask selv med tung last og i høy fart.

Cornering Precision Shoulder-teknologien sammen med asymmetriske, avskårne hjørner øker stabiliteten i dekket og gjør at det håndterer filskift og sving på en nøyaktig måte.

Silent Groove design teknologien er halvrunde hull i veggene på de langsgående ribbene, som ligner overflaten på en golfball og gir ekstra kjørekomfort. Disse har i oppgave å kjøle dekket, minske luftmotstanden og redusere dekkstøyen.

Blade and trumpet grooves hindrer vannplaning

Det er alltid en viss risiko for vannplaning, og Hakka Black SUV tar i bruk flere innovasjoner for å forhindre dette. Blade grooves kutter gjennom sporene i midten, lagrer vannet og leder det mot hovedsporene. Trumpet Grooves sporene suger bort vann mellom dekk og vei, og leder dette raskt vekk, noe som gir godt grep mot veibanen.

De polerte hovedsporene gir Nokian Hakka Black SUV et elegant utseende, samtidig som de gir dekket enda bedre vannplaningsegenskaper.

Ny gummiblanding i mønsteret: bedre styring og våtgrep

Gummiblandingen Black Coral Silica ble opprinnelig utviklet for Nokian Hakka Black, og ble skreddersydd til hard bruk og høy fart. Denne innovative gummiblandingen lar Nokian Hakka Black SUV beholde sitt gode veigrep og sporty kjøreegenskaper selv ved høy fart og i krappe svinger.

Gummiblandingen har optimal ytelse selv under varierende temperaturer. Kjøreegenskapene forblir stabile, selv om forholdene endrer seg. 

Enkel sikkerhet: DSI Slitasjevarsler og inforute

Nokian Tyres har utviklet den patenterte slitasjevarsleren DSI (Driving Safety Indicator). DSI viser med tydelige tall hvor mange millimeter mønsterdybde som er igjen i hovedsporene på dekkene. Når dråpen i slitasjeindikatoren slites bort, er dekkets vannplaningsegenskaper ikke tilfredsstillende og bør byttes. I informasjonsruten markerer man anbefalt lufttrykk, dekkets plassering og strammemomentet som skal brukes på boltene eller mutterne.

Nokian Hakka – unikt nordisk konsept

Sommerdekkene i Nokian Hakka-familien er skreddersydd for nordiske forhold. Ujevne og grove veier krever dekk med helt spesielle egenskaper. Gummiblandingene og mønsterne til Nokian Hakka sommerdekkene har tatt hensyn til det krevende og varierende sommerværet. Nokian Hakka sommerdekk er pålitelige i store temperatursvingninger.

Alle Nokian Hakka sommerdekk og Hakkapeliitta vinterdekk dekkes av Hakka-garantien. Om et dekk som er korrekt montert og riktig brukt blir skadet og ikke kan repareres, får du et nytt tilsvarende dekk uten kostnad fra en dekk forhandler som selger Nokian Tyres produkter i Finland, Sverige eller Norge. 

Nokian Hakka Black SUV – Rå ytelse

  • Presis og lett å kontrollere selv under ekstreme forhold
  • Sporty kraft og presisjon
  • Aramid forsterket sidevegg gir god slitestyrke ved hard bruk
  • Effektiv beskyttelse mot vannplaning

Hoved innovasjoner:

Nokian Aramid Sidewall-teknologi. Unik slitestyrke. Gummiblandingen i sideveggen inneholder ekstremt slitesterke aramid fibre. Det samme materialet brukes også i luftfart- og militærindustrien. Fibrene avstiver og forsterker sideveggen som gjør at den tåler belastninger og kutt bedre.

Blade Grooves. Sikkerhet på våte veier. Blade grooves kutter gjennom sporene i midten, lagrer vannet og leder det mot hovedsporene.

Trumpet grooves. Effektiv forebygging mot vannplaning. Trumpet Grooves sporene i dekkets skulderparti suger bort vann mellom dekk og vei, og leder dette raskt vekk, noe som gir godt grep mot veibanen.

Black Coral Silica. Ny gummiblanding med mer presise egenskaper, bedre våtgrep. Gummiblandingen Black Coral Silicaer skreddersydd til hard bruk og høy fart. Denne innovative gummiblandingen lar Nokian Hakka Black SUV beholde sitt gode veigrep og sporty kjøreegenskaper selv ved høy fart og i krappe svinger.

Gummiblandingen har optimal ytelse selv under varierende temperaturer. Kjøreegenskapene forblir stabile, selv om forholdene endrer seg.

Silent Groove Design. Bedre kjørekomfort. Denne teknologien består av halvrunde hull i veggene på de langsgående ribbene, som ligner overflaten på en golfball og gir ekstra kjørekomfort. Disse har i oppgave å kjøle dekket, minske luftmotstanden og redusere dekkstøyen. 

Foto: www.nokiantyres.com/hakkablacksuv

Video: Nokian Hakka Black SUV
http://youtu.be/u00rU28qq98

Video: Nokian sommerdekk – ekstremtesting (engelsk)
http://youtu.be/6kT0wLEOxY4

Les mer: Ekstra sikkerhet for nordiske veier:
https://www.nokiantyres.no/hakkagaranti/

Nokian Tyres – verdens nordligste dekkprodusent og oppfinneren av vinterdekket: https://www.nokiantyres.no/bedriften/fakta-om-bedriften/historikk/

Hakkapeliitta-blogg for testkjørere:
http://community.nokiantyres.no/

Mer informasjon:

Produktsjef, Fredrik Hauge, Nokian Dekk AS, tel. 64847700 fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

Nokian Tyres plc

Produktutviklingssjef Juha Pirhonen, tlf. +358 10 401 7708 juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Sjef for teknisk kundeservice Matti Morri, tlf. +358 10 401 7621 matti.morri(at)nokiantyres.com