ty. mars 8 11:31 2011 i kategori Selskapsnyheter

Nokian Tyres med ny verdensrekord i iskjøring: Utrolige 331,61 km/t på isen på BottenvikenMed en hastighet på 331,610 km/t (206,05 miles/h) satte Nokian Tyres testfører Janne Laitinen ny verdensrekord i isbanekjøring. Rekorden ble satt søndag 6. mars på en 14 kilometer lang isbane på Bottenviken utenfor Uleåborg i Finland. Rekordbilen som verdens ledende produsent av vinterdekk brukte, var skodd med Nokian Hakkapeliitta 7 piggdekk i dimensjon 255/35R20 97 XL.

I høy hastighet stilles det også høye krav til dekk som må være av topp kvalitet. Dekkene er bilens eneste kontakt med underlaget. Ved kjøring i ekstremt høye hastigheter på blank is må dekkene gi maksimalt grep, konstruksjonen må være meget slitesterk og de må mestre den motorsterke bilens kjøreegenskaper.

Belastningen er tøff: Når bilen kjører i 331 km/t gjør den unna 92 meter pr. sekund! Ved slike hastigheter må dekkene tåle utrolige belastninger, og dekkdiameteren øker med opptil 15-20 millimeter. Når luftmotstanden øker, kreves det enda bedre grep for at bilen skal kunne akselerere ytterligere.

- Å teste vinterdekk i høye hastigheter og under krevende forhold er en viktig del av utviklingsarbeidet for nye vinterdekk. Gjennom stadig å teste grensene lærer man seg nye ting som senere kommer til syne i produktene våre, sier Matti Morri, sjef for Nokian Tyres tekniske kundetjeneste.

Guinness rekordbok har detaljerte regler for verdensrekord i iskjøring. Tiden måles over en kjørestrekning som er en kilometer lang, og tiden måles ved kjøring i begge retninger. Verdensrekorden er gjennomsnittet av disse to målingene. Kjøringen gjennomføres med flying start, og rekordforsøket er begrenset i tid til en time. Det må kjøres på naturis, og denne må ikke rubbes opp eller behandles med noen form for kjemikalier. Dekkene på bilen må finnes i vanlig salg, og må være godkjent for vanlig bruk i det land der verdensrekordkjøringen gjennomføres.

Kompetanse på krevende forholdAllerede i 1934 utviklet Nokian Tyres verdens første vinterdekk for krevende nordiske forhold. To år senere lanserte Nokian Tyres vinterdekket Nokian Hakkapeliitta, som har blitt et av verdens mest kjente vinterdekkmerker. Verdens nordligste dekkprodusent tester og utvikler vinterdekk for ulike bruksområder og biltyper i sitt eget testsenter i Ivalo i finsk Lappland, 30 mil nord for Polarsirkelen.

Nokian Tyres er eneste dekkprodusent i verden som konsentrerer seg om produkter og tjenester for sikker bilkjøring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler, samt traktorer og tunge arbeidsmaskiner markedsføres hovedsakelig i områder med snø og skoger, og med krevende kjøreforhold på grunn av ulike årstider. Nokian Tyres utvikler produkter der målet er holdbar sikkerhet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor, som omfatter over 770 avdelinger i 20 land. Nokian Tyres omsetning i 2010 ble 1.058 millioner euro, og antall ansatte er ca. 3.500.

Les mer: https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/utviklingsarbeid/fastest-on-ice/

Video og fotos: www.nokiantyres.com/FastestOnIce

Mer informasjon:

Matti Morri, sjef for teknisk kundetjeneste, tlf. +358 10 401 7621, matti.morri(at)nokiantyres.com

Antti-Jussi Tähtinen, markeds- och kommunikasjonsdirektør, tlf. +358 10 401 7940, antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com