on. desember 15 06:35 2010 i kategori Selskapsnyheter

Sjekk dekk og lufttrykk før juleturen!Glem ikke å sjekke dekk og lufttrykk før du legger ut på den lange juleturen. Er mønsterdybden 4 millimeter eller mindre, gir ikke lenger dekkene sikkert grep på vinterføre. Det er også viktig å sjekke lufttrykket: Jo kaldere det er, desto mer luft behøver dekkene.

Julehelgen er en av årets mest hektiske trafikkhelger, og risikoen for ulykker øker. I år er det vinterføre over det meste av landet, og det er derfor viktig at bilen har gode vinterdekk. For at juleturen skal kunne foregå trygt, må dekkene gi godt grep på glatte vinterveier. Dekkprodusenten Nokian Tyres advarer om at veigrepet blir kraftig svekket når mønsterdybden kryper under 4 millimeter. Nye vinterdekk er en god julegave for hele familien, og øker kjøresikkerheten vesentlig.

De fleste bilførere kjører med for lavt lufttrykk i dekkene, og sjekker lufttrykket altfor sjelden. Lufttrykket bør kontrolleres hver tredje uke, og dekkene skal dessuten ha mer luft når det er kaldt. Nokian Tyres anbefaler at lufttrykket om vinteren holdes 30 kPa (0,3 bar) høyere enn om sommeren. Kulde gjør at lufttrykket reduseres. Dersom lufttrykket sjekkes inne i en varm garasje, vil dette ikke stemme når bilen kjøres ut i kulden. En temperatursvingning på 10 grader øker eller minsker lufttrykket med 10 kPa (0,1 bar). Dessuten trenger en fullastet bil 10-15 prosent høyere lufttrykk for at ikke kjøreegenskapene skal svekkes.

For lavt lufttrykk gir dårligere kjøreegenskaper og øker drivstofforbruket. I tillegg slites dekkene raskere ned.

Når all bagasje og julegaver skal lastes inn i bilen, er det ikke alltid bagasjerommet strekker til. Da kan en takboks være løsningen, men husk at denne ikke må lastes for tungt. Tunge kolli skal ikke lastes i takboksen, fordi dette kan endre bilens tyngdepunkt og øke risikoen for ukontrollerbar skrens. Takboksen veier 10-30 kg. En bil i mellomklassen kan høyst ha ca. 75 - 100 kg på taket, inkludert vekten av takboksen. Høyest tillatte takvekt finnes i bilens instruksjonsbok eller vognkort.

Til syvende og sist er og blir det bilføreren som spiller den viktigste rollen for at man skal komme sikkert frem. Noen gode råd gjør juleturen sikrere. Tilpass reisetiden etter vær og føreforhold. Generelt tar turen lengre tid om vinteren enn om sommeren. Senk hastigheten, og hold god avstand. Før du starter, sjekker du selvsagt på nett, radio eller TV hvordan det står til på veiene. Dersom du må kjøre forbi noen, så vær ekstra forsiktig med eventuell løs snøstripe midt på veien.

Bilder:

www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Mer informasjon:

Produktsjef Jan-Erik Sofiedal, Nokian Dekk AS, 64847700.

www.nokiantyres.no