on. november 28 08:46 2012 i kategori Selskapsnyheter

Snø på veien – fortsatt sommerdekk på bilen?Med en vinter som har vært svært mild så langt, er det fortsatt flere bilister som kjører på sommerdekk. Nå ser det imidlertid ut til at store deler av landet vil få snø i slutten av denne uka, og nå er det virkelig på høy tid å få på bilen dersom du ennå ikke har ordnet dette! Men sjekk først at vinterdekkene dine er sikre.

Ved et raskt blikk kan vinterdekkene se bra ut, men de skal alltid kontrolleres nøye før de monteres på bilen. Første skritt er å sjekke om mønsterdybden holder. Loven krever minst tre millimeter, men Nokian Tyres anbefaler minst fire millimeter mønsterdybde for at dekkene skal gi sikkert vintergrep og ha tilstrekkelig med dreneringsegenskaper. Alle Nokian Tyres dekk har en slitasjevarsler, DSI, som med tydelige sifre viser hvor mye mønsterdybde som er igjen.

Dersom du skifter hjul selv, er neste skritt å sammenligne dekkene. De beste dekkene skal alltid monteres på bakakselen, uavhengig av om bilen har drift på forhjul, bakhjul eller alle fire hjul.

− Mange tror at en forhjulsdrevet bil skal ha de beste dekkene foran for å styrke grepet for drivhjulene, men dette er feil. Dersom de dårligste dekkene sitter bak, øker dette risikoen for skrens ved at bakhjulene mister grepet lettere, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk AS.

Pigg eller piggfrittDersom vinterdekkene dine er mye slitt, eller er mer enn seks år gamle, er det på tide å kjøpe nye. Det viktigste valget du må gjøre, er om du skal ha piggdekk eller piggfrie vinterdekk.

− Jeg anbefaler piggdekk til bilister som har lite trening med vinterkjøring. Det samme gjelder dersom bilen mangler elektroniske hjelpemidler som ABS-bremser eller stabilitetssystem. Piggdekk gir best vintergrep på alle underlag, og spesielt på isete veier. Piggfrie vinterdekk passer best for erfarne bilførere som hovedsakelig kjører på mye trafikkerte veier. Ved kjøp av piggfrie vinterdekk er det viktig å sjekke at dekkene er nordiske piggfrie vinterdekk. På markedet finnes det også sentraleuropeiske piggfrie vinterdekk som ikke gir sikkert vintergrep under norske forhold, advarer Fredrik Hauge.

Også myndighetene anbefaler piggdekk til eldre biler uten elektroniske hjelpemidler. I Sverige har Trafikverket beregnet at risikoen for en trafikkulykke med dødelig utgang øker med 46 prosent for en bil uten antiskrenssystem som kjører med piggfrie vinterdekk.

Gode vinterdekk med høy kvalitet er piggdekket Nokian Hakkapeliitta 7 og det piggfrie vinterdekket Nokian Hakkapeliitta R. Begge disse dekkene har vunnet flere dekktester både i Norge og i andre land, og gir meget sikre kjøreegenskaper under varierende og krevende vinterforhold. Hakka-garanti øker tryggheten ytterligere. Dersom et dekk som er korrekt montert og riktig brukt blir skadet slik at dekket ikke kan repareres, får forbrukeren et nytt tilsvarende dekk kostnadsfritt. Hakka-garanti gjelder til dekket har minst fire millimeter mønsterdybde igjen eller inntil ett år fra kjøpsdato.

Det viktigste om vinteren er likevel å avpasse farten. Er det virkelig glatt og vanskelige forhold må farten senkes, man må kjøre forutseende og holde god avstand til bilen foran.

Dekkbytte – godt å vite  • Minst fire millimeter mønsterdybde anbefales på vinterdekk
  • Dersom vinterdekkene er mer enn seks år gamle bør de byttes ut med nye. Gummiblandingen begynner å bli hardere fra dekkene taes i bruk, og grepet blir dermed dårligere
  • De beste dekkene skal alltid sitte på bakakselen, uansett om bilen har drift på forhjul, bakhjul eller alle fire hjul
  • Ved kjøp av nye piggfrie vinterdekk: Husk å sjekke at det er nordiske piggfrie vinterdekk
  • Piggdekk gir best vintergrep på alle underlag, og spesielt på isete veier. Piggfrie vinterdekk passer best for erfarne bilførere som hovedsakelig kjører i byer og på hovedveier
  • Vinterdekk skal ha 10% mer luft enn hva bilprodusenten anbefaler til sommerdekkene. Dersom bilen har reservehjul, så husk å sjekke lufttrykket også på dette
  • Avpass kjøringen til vinterføret.

Bilder:
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta7SUV
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR

Les mer:
Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?
https://www.nokiantyres.no/piggdekk-eller-piggfrie-dekk
Brukertips:
https://www.nokiantyres.no/tips-for-dekkvedlikehold

Tips for sikker vinterkjøring:
Hakkapeliitta vinterkjøreskole: http://nokiantyres.no/vinterkjoreskole
Blogger for Hakkapeliitta testførere: http://community.nokiantyres.no/

Mer informasjon:
Fredrik Hauge, produktsjef, Nokian Dekk AS, tlf. 6484 7700. fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.no
www.hakkapedia.no