Den hemmelige oppskriften til vinterdekkenes sikkerhet og ytelse

Den hemmelige oppskriften til vinterdekkenes sikkerhet og ytelse

Oppdraget til Nokian Tyres' produktutvikling er å lage verdens beste vinterdekk. Det grunnleggende prinsippet for produktutvikling har praktisk talt vært uendret i nesten et århundre: Målet er å utvikle trygge dekk for nordiske sjåfører som verdsetter sikkerhet og krever pålitelig ytelse i alle kjøresituasjoner. Resultatet er et mesterverk der alle aspekter må være i balanse. 

Selv om etterspørselen etter enkelte egenskaper endres med skiftende trender, kan man ikke vektlegge én på bekostning av andre. Dekk er et mesterverk der alle egenskaper må være i balanse, og man kan ikke gå på akkord med sikkerheten. Utviklingen av et godt presterende dekk krever teknisk ekspertise, erfaring, utholdenhet, innsats og besluttsomhet.  

– Når man for eksempel skal ta i bruk nye ingredienser, kreves det omfattende produktutviklingsarbeid og testing for å sikre at dekket oppnår sine optimale egenskaper. Vår styrke ligger i innovasjon og evnen til å finne løsninger, sier Harri Myllymaa, visepresident for produktutvikling i Nokian Tyres. 

 
Det sikreste dekket er en nøye designet, utviklet og grundig testet enhet  

Å utvikle dekk krever presis og målrettet design. Ulike markedsområder etterspør nøye tilpassede produkter og spesifikke innovasjoner tilpasset miljøet der de skal brukes. Utviklingsprosessen starter med markedsundersøkelser og at man skaper et konsept basert på kundenes behov. I denne fasen definerer man sikkerheten, bærekraften og hvordan det nye dekket skal prestere. Deretter skjer det flere ting samtidig når man starter utviklingen av mønster, oppbygning og materialsammensetninger. Samtidig utfører man digitale simuleringer for å vurdere aspekter som dekkets funksjonalitet, strukturelle holdbarhet, rullemotstand og dekkstøy. Det nyeste piggdekket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 ble utviklet i løpet av en femårsperiode, og er resultatet av over 500 biltester, 13.000 testdekk og millioner av kjørte kilometer. 

 

I de tidligste fasene gjennomgår dekket også hard testing. Nokian Tyres utfører snø- og istesting i Ivalos «White Hell», og man tester dekkets ytelse på både tørr og våt asfalt på Nokian Tyres' egne testbaner i Nokia i Finland og i Spania. 

 

I tillegg til testingen ved testsentrene gjennomfører man grundige tester av dekkene under reelle forhold. Vi installerer for eksempel nye dekk på drosjer, slik at vi kan følge med på ytelsen under virkelige kjøreforhold», sier Myllymaa. 

 

Sikre produkter som er «skreddersydd for nordiske forhold», er høyt verdsatt   

Et nøye tilpasset dekk med innovative egenskaper for det nordiske markedet er høyt anerkjent. Sikre og pålitelige dekk verdsettes av dekkforhandlere, forbrukere og profesjonelle dekktestere i bilpressen. Dekk som består strenge tester, fortsetter å imponere brukerne år etter år: 

«Klart de beste jeg har hatt. Støysvake og gode både på snø og is.» 

– Jan (R5 piggfrie dekk) 

«De mest støysvake hjulene jeg har kjørt på, samtidig at bilen ruller mye lettere en før, er å anbefale for de som ønsker å kjøre piggfritt.» 

– Hakka (R5 piggfrie dekk) 

Syns disse sitter helt ypperlig på føret om dagen, med underkjølt regn. Ser frem til å prøve dem på fjellet i julen, gikk helt ypperlig til Norefjell.» 

– Grevling (R5 piggfrie dekk) 

«Fantastisk gode dekk! Støyfri, sitter godt på veien. Føles trygt. 10/10» 

– Kjell (Hakkapeliitta 10 piggdekk)  

«Supre dekk, med svært god gripeevne. Beste vinterdekkene jeg har hatt!» 

– Mocibe (Hakkapeliitta 10 piggdekk) 

«Har nå gjennom to vintersesonger vært heldig eier av denne typen vinterdekk. De er helt fantastiske på alle kjøreforhold, og jeg føler meg helt trygg på å komme fram under hver tur.»  

– før 1976 (Hakkapeliitta 10 piggdekk) 

 

 

Reisen til et vinterdekk utviklet for nordiske forhold – i rene tall: 

  • Levetiden til et dekk er ca. 4–5 år.  
  • Det tar ca. 2–4 år å utvikle et helt nytt personbildekk.  
  • Et enkelt dekk består av nesten 30 forskjellige komponenter.  
  • Opptil 100 fagfolk fra ulike fagområder er med under produktutviklingen.  
  • Det tilbakelegges millioner av kilometer under dekktesting.  

 

 

Les Mer: Dekktesting under ekstreme forhold 

 

Finn vinterdekkene som passer best for din bil