ty. september 15 12:00 2020 i kategorier Produkt pressemeldinger, Selskapsnyheter

Et grønnere dekk for nordiske veier: Nye Nokian Hakka Green 3 sommerdekk gir deg en behagelig og miljøvennlig kjøreopplevelse

Norske sjåfører verdsetter grep på vått underlag som den viktigste egenskapen i sommerdekk, men ønsker også lavt drivstofforbruk, miljøvennlige råmaterialer og god slitestyrke. Den nye generasjonen Nokian Hakka Green 3 er et premium sommerdekk som møter alle disse behovene. Du får en trygg og behagelig kjøreopplevelse, samtidig som du får flere kilometer ut av dekket.  

Teknologien som ligger i bunn for Nokian Hakka sommerdekk serien fra verdens nordligste dekkprodusent er Green Sense konseptet. Det gjør at Nokian Hakka Green 3 kan stoppe hurtig, samtidig som det på effektivt vis forhindrer vannplaning. Kjørefølelsen er stabil, presis og komfortabel på både tørt og vått underlag 

Nokian Hakka Green Hybrid gummiblandingen er utviklet for tøffe, nordiske forhold. I kombinasjon med det spesiallagde dekkmønsteret skaper det en utmerket slitestyrke fra tidlig vår til sen høstDen biobaserte harpiksen er i tråd med dekkets grønne profil og gir en lettere kjøreopplevelseutmerket våtgrep og en svært god slitestyrke.  

Slitestyrken i de nye Hakka Green 3 er faktisk 35 prosent bedre enn sin forgjenger. Det er et stort steg fremover for hva man kan forvente av holdbarheten på dekk. I realiteten kan det faktisk føre til at du får en hel sommersesong ekstra ut av dekket, eller rundt 10.000 ekstra kilometer, avhengig av kjørestilen din. Ifølge EUs våtgrepsklassifisering er dekket i A-klassen, altså den beste rangeringen man kan få, i de fleste størrelser. Hele 6 av dekksstørrelsene faller innenfor A-klassifiseringen for både våtgrep og rullemotstand. Dette inkluderer blant annet den mest populære størrelsen på markedet; 205/55 R16.  

Det omfattende utvalget av dimensjoner i Nokian Hakka Green 3 strekker seg fra 13 til 18 tommer og er spesielt egnet for små og middels store familiebiler. En rekke av dimensjonene har også blitt spesialdesignet for å passe de nyeste elbilene og hybridbilene. De vanligste hastighetsmerkingene på dekkene er T (190 km/t), H (210 km/t) og V (240 km/t). Nøkkelmarkedene for den nye Hakka serien, som er tilgjengelig fra våren 2021, er Norden og Russland.  

Naturlig trygghet for den nordiske sommeren 

Varierende sommervær er en utfordring for sjåfører, og kan også være det for selv de beste sommerdekkeneNokian Hakka Green 3 gir deg heldigvis en trygg, komfortabel og miljøvennlig kjøreopplevelse hele den nordiske sommersesongen. 

 Nye Nokian Hakka Green 3 gjør at dekk med toppmoderne sikkerhetsfunksjoner, en miljøvennlig profil og god holdbarhet blir tilgjengelig til enda flere av de populære små elbil- og hybridmodelleneDekkene føles både behagelige og effektive å kjøre på, uansett om der på landevei, i byen eller på motorvei, sier sjef for produktutvikling i Nokian Tyres, Jarno Röytiö. 
 
I en forbrukerundersøkelse fra Nokian Tyres (Mars 20201) svarte norske sjåfører at grep på vått underlag og avverging av vannplaning var de viktigste egenskapene i et sommerdekk. Drivstoffeffektivitet og slitestyrke var også høyt oppe på listen. 

For Nokian Tyres er bærekraft en essensiell del av forretningsmodellen. Sikkerhet og miljø er to av de viktigste faktorene som vurderes gjennom hele dekkets livsløp. Nokian Hakka Green 3 klarer å kombinere dette på en svært god måte, noe som bevises i EU-klassifiseringen. Med både våtgrep og drivstoffeffektivitet innenfor A- og B-klassifisering er disse dekkene blant de beste på markedet.  

 Nokian Hakka Green 3 har ekstremt lav rullemotstand, noe som gir lavere drivstofforbruk. Dette fører naturligvis til lavere CO2-utslipp, noe som gjør at ditt personlige karbonavtrykk blir mindre. For de som verdsetter grønn mobilitet er Hakka 3 perfekt, da de sparer opp til 0,6 liter drivstoff for hver 100 kjørte kilometer – sammenlignet med dekk med EU-merking i G-klassen. Dette viser at ditt personlige valg faktisk har noe å si.   

Bedre grep og håndtering med Green Sense konseptet  
 
Nokian Hakka Green 3 sine gode egenskaper på nordiske sommerveier kommer som et resultat av mange tiår med produktutvikling og testing, i søken etter nye løsninger for mønstre og materialer som gir den perfekte kombinasjonen av sikkerhet, slitestyrke og miljøvennlighet. Vi kaller dette for Green Sense konseptet. 

Nøkkelegenskapene i Hakka Green Sense konseptet er en slitebanemodell og en gummiblanding som er spesiallaget for den krevende nordiske sommeren. Den såkalte Triple Zone slitebanen er asymmetrisk og delt opp i flere soner, hvor hver sone har sin spesielle funksjon.  

De kraftige mønsterblokkene på yttersiden av kontaktområdet gir stabile og presise kjøreegenskaperActive Hydro-sonen i midten av dekket sørger for godt grep og kontroll på både tørre og våte veier. Denne delen består i hovedsak av solide hovedsporSporene som ligger tettest på den indre skulderen har sterke diagonale spor med varierende dybde og lengde. Disse er plassert på en måte som gjør at vannet mellom dekket og overflaten blir ledet inn i sporene og fordelt utover, noe som reduserer sannsynligheten for vannplaning. Vannplaning oppstår når dekkene ikke klarer å ta unna vannet og det dannes en pute med vann under dem 

En annen funksjon som bistår med å avverge vannplaning er Nokian Tyres Coanda teknologi. Den buede utformingen av sliteblokkene på indre skulder fører vannet fra sporet som går i lengderetning, til et tverrspor. Det gjør at vannet føres bort fra dekkets overflate og ut på veien igjen. Navnet «Coanda» kommer fra Coanda effekten, som beskriver flytende veskes tendens til å flyte mot nærmeste overflate.  

Miljøvennlighet og kjørekomfort – Nokian Hakka Green Hybrid gummiblandingen 

Den nye, miljøvennlige og slitesterke Hakka Green Hybrid gummiblandingen er i toppsjiktet av moderne dekkteknologi. Bestående av nye biomaterialer garanterer den slitesterke gummiblandingen lav rullemotstand som håndterer de varierende og utfordrende værforholdene en nordisk sommer medfører.    

 Silisiumblandingen tilpasser seg endringer i temperatur, slik at man får godt grep på vått underlag både på våren og høsten. Harpiksen, av 100 prosent biomateriale, i kombinasjon med polymer i den miljøvennlige gummiblandingen, gir et fleksibelt sluttprodukt som kan håndtere utfordrende veiforhold på en god måte, forklarer Röytiö. 

Den sterke beltepakken av stål i stammen på de nye Nokian Hakka Green 3 dekkene består av tråder som både er plassert tettere og har en gunstigere spredningDen sterke stålstrukturen sørger for at vekten holdes til det minimale, samtidig som konstruksjonen er solid. Dette merker man i form av en stabil håndtering ved sving og filbytte, selv i høye hastigheter.  
 
Beltestrukturen gir en rekke fordeler når den kombineres med Nokian Hakka Green Hybrid gummiblandingen og et moderne slitebanemønster. De stabile styreegenskapene gjør filbytte og kurvekjøring enkelt og kontrollerbart. Forbedringen i rullemotstanden vil du merke på drivstoffutgiftene dine, i positiv forstand. Støyen er også på det minimale, uansett om du kjører på asfalt eller grus.  

Store fremskritt i slitestyrke – kan gi en hel ekstrasesong 
 
Ifølge slitetester gjort i Russland og Norden er slitestyrken på de nye Hakka Green 3 opptil 35 prosent bedre enn sin forgjenger, Nokian Hakka Green 2.  

 Den forbedrede slitestyrken gjør at dekkene kan vare en hel sesong ekstra, noe som sparer miljøet da dekkene ikke trenger å byttes ut like ofte. I tillegg har vi forbedret dekkenes motstandsevne for punktering og kutt ved å øke mengden gummi i bunnen av hovedsporeneDette reduserer sannsynligheten for punktering når du kjører på veier med uforutsigbart underlag.  

Enkel sikkerhet – Driving Safety indikatoren og infofeltet 

Dekk som er i god stand, er betraktelig mindre utsatt for vannplaning. Derfor har Nokian Tyres utviklet to innovative funksjoner som gjør det lettere for deg å sjekke tilstanden på dekket; en Driving Safety indikator og en vannplaningsindikator.  

Driving Safety indikatoren (DSI) er plassert i dekkets midtribb og indikerer mønsterdybden. Tallene hviskes ut én etter én ettersom dekkes slites, og indikerer dermed omtrentlig mønsterdybde til ethvert tidspunkt. I tillegg har du vannplaningsindikatoren, som ser ut som en dråpe. Den forsvinner når mønsterdybden er under 4 millimeter for å indikere at dekket er mer utsatt for vannplaning og bør byttes.  

Dekkets sidevegg har også informasjon som forbedrer sikkerheten. Infofeltet lister blant annet opp riktig luftrykk og hvor de respektive dekkene skal monteres. I tillegg viser det informasjon om strammemoment for bolter til lettmetallfelger. 

Nokian Hakka – et unikt nordisk konsept for en trygg kjøreopplevelse

Sommerdekkserien Nokian Hakka er spesiallaget for nordiske forhold. Nokian Tyres lagde faktisk de første nordiske sommerdekkene allerede i 1932. Mye har forandret seg siden da, men det har ikke fokuset på å lage gode dekk for nordiske forhold.  

De nordiske somrene kan by på skiftende vær og kjøreforhold, noe årets sommer har vært et bevis på. Det krever dekk med spesielle egenskaper. Gummiblandingen og strukturen i Hakka sommerdekkene har nettopp dette. Det gjør at de kan gi en forutsigbar kjøreopplevelse selv om temperaturen og underlaget forandrer seg 

Alle Nokian Hakka sommerdekk og Hakkapeliitta vinterdekk er også dekket av Hakka-garantien. Hvis dekket blir så ødelagt at det ikke kan repareres, vil du få et helt nytt dekk gratis. Hakka-garantien er gyldig et år etter kjøp, så lenge du har en mønsterdybde på minimum fire millimeter. Hvis dekket blir ødelagt mens du er på farten, vil Hakka-garantien sørge for at du får veihjelp der uhellet oppstår 

De viktigste innovasjonene: 
 
Green Sense konseptet. Trygghet i alle forhold, førsteklasses slitestyrke og grønnere mobilitet. Det unike Hakka Green Sense konseptet består av Triple Zone slitebanen og Hakka Green hybrid gummiblandingen, som er spesialdesignet for den nordiske sommeren.  

Triple Zone slitebanen. Pålitelighet, trygghet og kjørekomfort. De store kraftige mønsterblokkene på ytre dekkskulder gir en stabil og nøyaktig styring. Active Hydro sonen i midten av dekket sørger for at du har godt grep uansett værforhold ved hjelp av et tett nettverk av spor, som lagrer og forflytter vann bort fra dekket. Nokian Tyres Coanda teknologien reduserer risikoen for vannplaning på dekkets indre skulder på en effektiv måte. Den buede utformingen av sliteblokkene på indre skulder fører vannet fra sporet som går i lengderetning, til et tverrspor. Det gjør at vannet føres bort fra dekkets overflate og ut på veien igjen. 
 
Nokian Hakka Green Hybrid gummiblanding. Utmerket våtgrep, svært lav rullemotstand og utmerket slitestyrkeSilisiumblandingen tilpasser seg temperaturendringer, noe som resulterer i utmerket grep på vått underlag både vår og høst. Harpiksen, av 100 prosent biomateriale, i kombinasjon med polymer i den miljøvennlige gummiblandingen, gir fleksibelt sluttprodukt som kan håndtere utfordrende veiforhold på en god måte.

Nye Nokian Hakka Green 3 – Naturlig trygghet 

  • Mer miljøvennlig bilkjøring – redusert drivstofforbruk sparer både lommeboken og miljøet, samt gir elbiler og hybrider etterlengtet økt rekkevidde 
  • Kontrollert sikkerhet – utmerket våtgrep og motstand mot vannplaning  
  • Bilhold til å stole på – ny miljøvennlig gummiblanding garanterer utmerket slitestyrke  

Mer miljøvennlig bilkjøring 

  • Dekkets drivstoffeffektivitet er ifølge EUs klassifisering blant de beste på markedet, med enten A- eller B-merking, noe som kan spare deg for inntil 0.6 liter for hver 100. kilometer 
  • Den 100 prosent biobaserte harpiksen i gummiblandingen gjør at dekket ruller lett på underlaget 

Kontrollert sikkerhet  

  • Green Sense konseptet gjør at Hakka Green 3 kan stoppe raskt og effektivt, samtidig som det også effektivt avverger vannplaning selv på nordiske veier med mye hjulspor 
  • Det brede utvalget inkluderer seks størrelser som er innenfor EUs A-klassifisering for våtgrep og rullemotstand 

Bilhold til å stole på 

  • Slitestyrken er opptil 35 prosent bedre enn hos sin forgjenger, noe som kan tilsvare en hel sommersesong ekstra eller omtrentlig 10.000 ekstra kilometer – avhengig av kjørestil 
  • Den ekstra kraftige gummien i bunnen av slitebanen gir økt beskyttelse mot punktering og kuttskader på dekket  

Last ned produktbilder og videoer 

Les mer om Nokian Hakka Van 

For ytterlige spørsmål 
 
Nokian Tyres plc,  
Product Manager Petri Luoma, tel. +358 (0)10 401 7889  
[email protected] 
 
Manager, Content & Product Marketing Teemu Sainio, tel. +358 (0)10 401 7296 
[email protected]