fr. april 5 06:12 2013 i kategori Produkt pressemeldinger

Tid for dekkomlegging:


Sats på kvalitets-sommerdekkNå skal piggdekkene av, såfremt det ikke lenger er vinterføre der du kjører. Den kalde og sene våren gjør at mange venter så lenge som mulig med å bytte til sommerdekk, noe som sikkert også i år fører til lange køer på dekkverkstedene når alle vil legge om samtidig. Dersom du behøver nye sommerdekk, gjelder fortsatt regelen om at du får det du betaler for!

Loven krever at piggdekkene skal av senest første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge, og senest 1. mai i Nord-Norge, dersom ikke føret tilsier at man må beholde piggdekkene på av sikkerhetsgrunner.

Vinterdekkenes gummiblanding og slitebane er optimert for vinterføre, så på sommerveier vil de gi betydelig dårligere kjøreegenskaper enn sommerdekk av god kvalitet. Flere tester som er gjort av blant annet motorblader viser at piggfrie vinterdekk på våt vei kan gi opptil 60 prosent lengre bremsestrekning enn sommerdekk.

Nå gjelder EUs dekkmerkingDersom du trenger nye sommerdekk, så skal disse ha EUs nye dekkmerking som trådte i kraft fra 1. november 2012. Dekkmerkingen er vanligvis et klistremerke på dekket, og viser våtgrep (bremsestrekning på våt vei), rullemotstand (dekkets drivstoffeffektivitet) og ekstern dekklyd i decibel. Målet med merkingen er å få forbrukerne til å kjøpe sikrere og mer miljøvennlige dekk.

- Godt våtgrep er en viktig egenskap i Norge. Man skal imidlertid huske at dekkmerkingen bare informerer om bremselengde på våt vei. Den forteller ingen ting om hvor godt dekket hindrer vannplaning.

Man bør ikke legge altfor stor vekt på dekkmerkingen siden denne bare tar hensyn til tre egenskaper. Man får bedre informasjon i motorbladenes dekktester, der man tester opptil 20 egenskaper, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk AS.

Loven krever at sommerdekk skal ha en minste mønsterdybde på 1,6 millimeter, men dekkets kjøre- og bremseegenskaper – spesielt på våt vei – svekkes betydelig allerede når mønsterdybden blir mindre enn 4 millimeter.

Sikre kvalitetsdekk koster merDet finnes et stort utvalg av sommerdekk på markedet, og mange er betydelig billigere enn velkjente dekkmerker med høy kvalitet.

- Her stemmer virkelig det gamle ordtaket om at man får det man betaler for, sier Hauge.

- Å produsere gode og sikre dekk krever kompliserte tekniske løsninger, og mange års utviklingsarbeide og testing. Derfor koster kvalitetsdekk mer, men så gir de også sikre kjøreegenskaper. Best sikkerhet gir dekk som er spesielt utviklet for våre raskt skiftende norske sommerforhold, fastslår Fredrik Hauge.

Sommerdekkfamilien Nokian Hakka er et godt eksempel på dekk for nordiske forhold. Nytt i år er Nokian Hakka Black for sportslig kjøring. Andre sommerdekk i Hakka-familien er Nokian Hakka Blue for skiftende nordiske forhold og miljøvennlige Nokian Hakka Green. Alle Hakka-dekk har hentet topp-plasseringer i motorbladenes dekketester både i Norge og andre land.

Husk lufttrykket!I bilens instruksjonsbok kan du lese hvilken dekkdimensjon bilen skal ha. Dersom dekkene sitter på aluminiumfelger er det viktig å etterstramme boltene etter ca. 15 mil kjøring. Viktig er det også å sjekke lufttrykket straks etter hjulomlegging, og deretter minst hver måned. Dekk med korrekt lufttrykk slites jevnt og ruller lettere, noe som gir bedre kjøreegenskaper og reduserer drivstofforbruket.

Det er en hovedregel at de beste dekkene alltid skal monteres på bakakselen, uavhengig av om bilen har forhjulstrekk, bakhjulsdrift eller firehjulstrekk. Dekkenes levetid kan forlenges ved å bytte mellom for- og bakaksel etter ca. 800 mil.

BILDER:
www.nokiantyres.com/HakkaBlack
www.nokiantyres.com/HakkaBlue
www.nokiantyres.com/HakkaGreen

VIDEOER:

Nokian Hakka Blue – Wet Performer
http://youtu.be/TcQpuiubS2Y

New Nokian Hakka Black - sporty, cool performance for Northern European summer
http://youtu.be/t9fZeEGmBdk

Mer informasjon om Nokian Hakka Black:
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/flaggskipet-nokian-hakka-black-og-miljovennlige-nokian-eline/

Mer informasjon om Nokian Hakka Blue:
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/nye-nokian-hakka-blue-topp-ytelse-pa-vate-veier/

Mer informasjon om Nokian Hakka Green:
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/nye-nokian-hakka-green-lettrullende-og-miljvennlig-sommerdekk/

Mer informasjon:
www.nokiantyres.no

Fredrik Hauge, produktsjef, Nokian Dekk AS, tlf. 6484 7700. fredrik.hauge(at)nokiantyres.com

www.facebook.com/nokiantyresnorge
www.youtube.com/NokianTyresCom

Som eneste dekkprodusent i verden konsentrerer Nokian Tyres seg om produkter og tjenester for sikker bilkjøring under nordiske forhold. Innovative dekk for person- og lastebiler foruten tunge arbeidsmaskiner markedsføres hovedsakelig i områder der det finnes skoger og snø og krevende kjøreforhold på grunn av skiftende årstider. Nokian Tyres utvikler produkter der målet er holdbar sikkerhet og miljøvennlighet gjennom hele dekkets levetid. Nokian Tyres eier dekkjeden Vianor med 1.037 avdelinger i 26 land. Nokian Tyres omsetning var 1.612 millioner euro i 2012, og antall ansatte er over 4.000. Nokian Tyres aksje er notert på NASDAQ OMX i Helsingfors. Mer informasjon på www.nokiantyres.com