Best dekk foran eller bak?

Best dekk foran eller bak?

Dekk slites ulikt på kjøretøyets for- og bakaksel. Derfor er det anbefalt at man rutinemessig rullerer dekkenes plassering på bilen, slik at de slites jevnt. 

Dekkene som er i best stand bør alltid monteres bak, uavhengig av kjøretøyets drivlinje. Det gjør at kjøretøyet blir enklere å kontrollere, samt at det ikke vil overstyre om man mister grepet.  

Der det lar seg gjøre, anbefales det å erstatte hele settet med dekk samtidig, slik at både foran- og bakaksel har gode dekk. Våre forhandlere hjelper gjerne til med å velge riktige dekk som passer for deg. 

Finn dekkene som passer best for deg

 

Skal de beste dekkene monteres foran eller bak? 

Dekk slites ikke likt på ulike akslinger, noe som resulterer i at én aksel alltid vil ha litt mer slitte dekk. 

Når du skifter dekk, husk tommelfingerregelen: de minst slitte dekkene skal alltid monteres på bakakselen. Det vil si at dekkene som monteres på bakakselen skal ha mer mønster enn de som monteres foran.

 

 Dekkslitasje kan jevnes ut ved at man regelmessig roterer dekkene mellom akslene. Rotasjon av dekk mellom aksler kan enkelt gjøres under sesongskiftet. 

 
Kjøretøyets drivlinje og montering av nye dekk 

Drivlinjen til et kjøretøy påvirker om dekkene på for- eller bakakselen slites ut raskest. Vanligvis slites dekkene på drivakselen raskere siden bilens kraftoverføring leveres gjennom dem til veien. Drivhjulene kan også spinne på glatte overflater ved rask akselerasjon, som forårsaker ekstra slitasje på dekkene.

  • De fleste personbiler har forhjulstrekk: her slites fordekkene naturlig raskere enn bakdekkene. Hvis fordekkene slites ut raskene enn bakdekkene, kan du flytte bakdekkene fram og montere nye dekk på bakakselen. Sørg for at samme dekkstørrelse brukes på begge aksler når du bytter. 
     
  • bakhjulsdrevne kjøretøy slites bakdekkene raskere, som gjør at man bør flytte de til framakselen under sesongskifter. På bakhjulsdrevne kjøretøy er ikke motoren over drivakselen, noe som gjør at bakhjulene lettere kan spinne på glatte overflater. 
     
  • Firehjulsdrevne kjøretøy er vanligvis forhjuls- eller bakhjulsdriftsbaserte, som vil si at en større del av drivkraften overføres til én aksel. På et gripende underlag kan hele drivkraften overføres til bare for- eller bakakselen, som vil føre til raskere slitasje på dekkene på den akselen. 

  

Selv om bildekk slites forskjellig på for- og bakaksel avhengig av type drivlinje, bør dekkene som er i best stand alltid monteres på bakakselen uavhengig av drivlinje. 

 
Skift ut hele dekksettet samtidig 

Det beste alternativet for å opprettholde sikkerhet og komfort på veien er å bytte hele dekksettet på en gang. Dekk slites imidlertid i ulik grad, noe som gjør at det ikke alltid er mulig. 
 
Hvis forskjellen i slitasje mellom akslene ikke er betydelig, er det alltid bedre å bytte dekk litt tidlig enn for sent. Å slite dekk ned til den lovlige minimumsgrensen for mønster er ikke anbefalt, ettersom dekkene mister grep og risikoen for vannplaning øker selv før dette punktet. 
 
Du vil finne et rikt utvalg av sommerdekk og vinterdekk for personbiler, SUV-er, varebiler og tunge kjøretøy i vårt sortiment. 

 
Hvorfor de beste dekkene alltid bør monteres på bakakselen 

De beste dekkene bør alltid monteres på kjøretøyets bakaksel uavhengig av drivlinje, da det påvirker kjøretøyets oppførsel i utfordrende situasjoner. 
 
At man monterer dekkene som er i best skikk på bakakselen kan særlig påvirke kjøretøyets oppførsel når man mister veigrepet. Når de beste dekkene sitter bakerst, er det mer sannsynlig at grepet først går tapt fra forakselen. Dette resulterer i understyring. 
 
Understyring, vanligvis kjent som skrens, er et fenomen som de som kjører et forhjulsdrevet kjøretøy sannsynligvis har opplevd. Et understyrende kjøretøy følger ikke de svingende hjulene, men fortsetter rett fram i sin nåværende retning. 
 
Hvis de bedre dekkene med mer mønster monteres på forakselen, er det en risiko for overstyring når man mister veigrepet. Ved overstyring er grepet til bilens bakdekk svakere enn foran, som fører til at baken på kjøretøyet svinger ut, og man kan miste kontrollen over hele kjøretøyet. 

 
Sjekk alltids dekkenes tilstand 

Gode dekk av høy kvalitet er en av de viktigste enkeltfaktorene som påvirker kjøresikkerhet og komfort. Det er essensielt for kjøresikkerheten at dekkene er i god stand, har blitt riktig oppbevart og har tilstrekkelig mønsterdybde. 
 
Det er viktig å jevnlig følge med på dekkenes tilstand, som enkelt kan gjøres under sesongmessige dekkskifter. Under skiftet bør man sjekke for jevn slitasje og tilstrekkelig mønsterdybde, samt dekkenes alder og generelle tilstand. 

 
Jevn slitasje på dekkene 

Det er viktig å overvåke at dekkene slites jevnt, da ujevn slitasje indikerer feil på hjulstillingen. En hjulstillingskontroll justerer dekkets rotasjonsposisjon i forhold til kjøretøyet. Hvis hjulstillingen ikke er riktig justert kan dekket slites raskere, for eksempel på innsiden eller utsiden av slitebanen, som påvirker både styreresponsen og kjørbarheten. Hjulstillingskontroll utføres hos de fleste velutstyrte dekkverksteder.

 
Tilstrekkelig mønsterdybde 

Mønsterdybden til dekket kan sjekkes raskt, og bør i det minste kontrolleres ved dekkskift. Lovpålagt mønsterdybde skal være minst 1,6 mm for sommerdekk og 3 mm for vinterdekk. Det anbefales å skifte dekk før disse grensene nås, da risikoen for vannplaning øker betydelig med en mønsterdybde under 4 mm. Vinterdekk bør også skiftes i god tid, da deres grep under utfordrende forhold forverres før de når minstegrensen på 3 mm. 

 
Dekkenes alder og generelle tilstand 

Dekkenes egenskaper forringes med alderen, selv når de er lagret under optimale forhold et dekkhotell. Et dekks levetid ender senest ti år etter produksjonsdatoen eller etter seks års bruk. Du kan finne dekkets produksjonsdato fra DOT-merkingen på sideveggen, som indikerer dekkets produksjonsuke og år. 

 
Nye dekk fra Nokian Tyres 

Når tiden er inne for å skaffe nye dekk, kan du bla deg gjennom vårt omfattende utvalg for å finne et produkt som passer til ditt kjøretøy og kjørestil. Du kan benytte deg av vår brukervennlige dekkvelger, som finner dekk som passer til kjøretøyet ditt basert på registreringsnummer, modell eller dekkstørrelse. Du kan også få hjelp til å finne dekkene som passer for deg hos våre erfarne Nokian Tyres-forhandlere. 

FINN DIN NÆRMESTE NOKIAN TYRES FORHANDLER