Slik unngår du punktering på dårlige veier

Slik unngår du punktering på dårlige veier

Veier er ofte i dårlig stand etter vinteren, og det er rikelig med store hull og frostskader. Norske sjåfører bør være forsiktige i trafikken da dekk og felger kan ta skade, eller bilens hjulstilling kan bli endret om man kjører i store hull i veien. Er hullet dypt eller man treffer kanten feil, kan det til og med resultere i en punktering. 

Telehiv og hull i veien oppstår av at vann trenger gjennom små porer i asfalten og dypere ned i veibanen. Når temperaturen synker og vannet fryser ekspanderer det og forårsaker frostskader. 

Er det mye frostskader på veien, er det vanskelig for bilisten å unngå å kjøre på dem. Ofte er det også umulig å unngå et dypt hull på grunn av møtende trafikk. 

Dekk og felger ved kjøring i hull 

Som regel slipper sjåføren unna med skrekken når bilen treffer et dypt hull, men både dekk, felg og bil kan ta skade om man treffer et hull feil eller i for stor hastighet. I visse tilfeller kan påkjørselen også resultere i en punktering.    

De vanligste skadene er at bilens hjulstilling blir slått litt ut av posisjon. Er styrevinklene sterkt forvrengt, er det forholdsvis lett for sjåføren å merke at ikke alt står helt bra til.  

– Bilen kan enten trekke til en av sidene eller kjøringen kan føles generelt ustabil. Om du opplever noe slikt, er det viktig at du tar kontakt med et godkjent verksted så de kan utbedre problemet før det påvirker andre deler på bilen din, eller ødelegger dekkene dine. Nå er det snart sesong for å legge om til sommerdekk, men før du legger vinterhjulene til lagring, er det lurt å sjekke om de er jevnt slitt. Er de ikke det, kan det være et tegn på at hjulstillingen din ikke er helt som den skal, sier Kjetil Røssel, Produkt og Markedssjef hos Nokian Tyres.   

Hakka Garanti® erstatter dekket ditt ved punktering 

Hvis uhellet er ute for eksempel ved at du kjører i et hull, vil Hakka Garantien® erstatte det punkterte dekket helt kostnadsfritt. Hakka Garanti® er en unik tjeneste som er gjelder ved kjøp av Nokian Tyres Hakka® og Hakkapeliitta® dekk. Blir dekket skadet under normal bruk og ikke kan repareres får du et nytt tilsvarende produkt helt uten kostnad. 

– Mange bileiere synes det er flott at man kan benytte seg av Hakka Garantien over hele landet og ikke bare på det verkstedet der de kjøper dekkene. Vi ønsker at alle forhandlerne informerer kundene sine om Hakka Garantien på salgstidspunktet, og leverer med en brosjyre til alle kunder som kjøper Hakka- eller Hakkapeliitta-dekk så de husker å registrere seg, forteller Røssel. 

Hvordan unngå punktering?     

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for punktering: 

 • Forsikre deg om at lufttrykket er riktig. Har du for lavt lufttrykk, øker risikoen for punktering betydelig. Sjekk lufttrykket en gang i måneden, og alltid før langtur.   
 • Kontroller bilens hjulstilling. Feil hjulstilling kan gi skjevslitasje, noe som øker risikoen for punktering. Få et verksted til å sjekke hjulstillingen hvis bilen føles ustabil.  
 • Tilpass kjøringen til hvor du kjører og tilstanden til veien. Kjør spesielt forsiktig på veier med grus eller stein. I nærheten av byggeplasser er det en god idé å være spesielt oppmerksom på hull i veien eller skarpe kanter.   
 • Sjekk dekkene regelmessig. Kontroller gjenstående mønsterdybde. Bytt ut slitte dekk med nye i tide for å unngå ubehagelige situasjoner på veien. 

  Les mer: 

   

  Hakka Garanti® 

  Hjulstillning – hvordan dekkene påvirkes? 

  Kjøre med et punktert dekk 

   

   

  FINN DEKKENE SOM PASSER BEST FOR DEG