må. februar 16 10:11 2015 i kategori Selskapsnyheter

Gode dekktips til vinterferien

Skal du kjøre til fjellet i helgen bør du sjekke vinterdekkene dine ekstra nøye. Har du dårlige dekk, og for lavt lufttrykk kan det skape farlige situasjoner på veien, advarer dekkekspert.

Denne helgen starter vinterferien flere steder østafjells, i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og i Trøndelag. Meteorologisk institutt melder om plussgrader i byene og lave temperaturer i fjellet på Østlandet. Skiftende temperaturer, kombinert med stor bilutfart på fredag og lørdag kan skape vanskelige kjøreforhold. Derfor er det ekstra viktig å vite om vinterdekkene dine takler varierende vinterføre.

– Selv om dekk ofte ser helt like ut på utsiden, er det store forskjeller i hvordan de er produsert. Dekk med syntetiske gummiblandinger har dårligere grep og lengere bremselengde enn dekk med naturgummi. Kjører du på norske vinterveier må du ha dekk som tåler skiftende kjøreforhold, sier Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk.

Motors årlige vinterdekktest viste så mye som 20 meters forskjell i bremselengde mellom det beste og det dårligste dekket ved kjøring på islagte veier ved kun 50 km/t.

Vinterdekk krever høyere lufttrykk

Om vinteren bør lufttrykket være ca. 0,2 bar (20 kPa) høyere enn om sommeren, dette er fordi lufttrykket synker i kulden. Er det sliteskader på begge skuldrene av dekket betyr det at det er fylt for lite luft. Dersom midten av slitebanen har mer slitasje enn ytterkantene, så kan årsak være at dekkene har for høyt lufttrykk. Når bilen er fullastet, kan du øke lufttrykket med 10-15 prosent.

– Lave temperaturer gir mindre lufttrykk i dekkene. Skal du i tillegg kjøre med fullastet bil og skiutstyr på taket bør du passe på å øke lufttrykket. For lavt lufttrykk gir dårligere kjøreegenskaper og større sjanse for at bilen sklir, sier Hauge

Han ber også bilister tenke nøye gjennom hvordan de pakker bilen før de drar på hytta.

– Ikke legg tunge gjenstander i takboksen, den tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem i bagasjerommet som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre feste, sier han.

Sjekk at hjulmutterne sitter med riktig moment

Før du legger ut på tur bør du plukke ut skarpe og store steiner fra dekkets slitebane, dette vil gi en mykere kjøretur og redusere sjansen for å punktere. Du bør også bruke anledningen til å teste at hjulmutterne sitter med riktig moment.

– Rust, grus, sand og støv kan komme mellom mutter og felg. Over tid vil disse partiklene knuses og danne en hard masse som presser på bolten, og da kan hjulet løsne, sier Hauge.

Når du har kjørt ca. 200 kilometer etter dekkskift, skal du ettertrekke hjulmutterne. Har du ikke gjort dette etter omleggingen til vinterdekk er det en god idé å sjekke dette før du tar vinterferie, sier han.

Fem tips for sikker og økonomisk kjøring 

  1. Kontrollér lufttrykket minst én gang i måneden – og før hver langtur. Husk at dekkene skal være kalde ved kontroll.

  2. Lavt lufttrykk kan overbelaste dekket, og gir deg dårligere kontroll over bilen.

  3. Lavt lufttrykk medfører høyere drivstofforbruk.

  4. Anbefalt lufttrykk finner du i instruksjonsboken, i tanklokket eller i dørstolpen. Lufttrykket skal normalt økes ved full last.

  5. Husk at lufttrykket endres i forhold til utetemperaturen. Kalde temperaturer gir lavt lufttrykk.

Bilder: 

www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2

Les mer:

Tips for dekkvedlikehold:
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/tips-for-dekkvedlikehold/

Anbefalt lufttrykk:
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/luftrykk/

Ofte stilte spørsmål om dekk:
https://www.nokiantyres.no/innovativt-arbeide/dekkfakta/spor-om-dekk/

Hakka-garanti:
https://www.nokiantyres.no/hakkagaranti/

Premium vs. billigdekk – hva er egentlig forskjellen?
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/premium-vs-billigdekk-hva-er-egentlig-forskjellen/

Hva er best: Pigg eller piggfritt?
https://www.nokiantyres.no/bedriften/nyhetsartikkel/hva-er-best-pigg-eller-piggfritt/

Kontaktpersoner:

Fredrik Hauge, produktsjef, Nokian Dekk AS, tel. 64847700, fredrik.hauge(at)nokiantyres.com