Skifte til sommerdekk 2024

Skifte til sommerdekk 2024

Når man bør bytte til sommerdekk kan være forvirrende i Norges skiftende værforhold, og mange lurer på når det er riktig tidspunkt å skifte til sommerdekk. Ved å kjøre med sommerdekk av høy kvalitet som er i god stand, kan du øke sikkerheten i trafikken og gjøre kjøringen mer komfortabel og økonomisk. Husk imidlertid å ta hensyn til de lovpålagte kravene som gjelder for bruk av sommerdekk, samt timingen for dekkskift.

Finn dekkene som passer best for deg

Når er det på tide å bytte til sommerdekk?

Det er sjåførens eget ansvar å sørge for at bilen har riktige dekk og tilstrekkelig veigrep, året rundt. Når man bør sette på sommerdekkene varierer basert på vær, temperatur og kjøreforhold. Det finnes ikke en fastsatt dato for når man må skifte til sommerdekk, men bruken av sommer- og vinterdekk påvirkes av kjøreforholdene.

Det finnes imidlertid sommertid og vintertid for dekk. Vintertiden for dekk er den samme perioden som det er tillatt å kjøre med piggdekk i Norge. Den strekker seg fra og med 1. november, til første søndag etter 2. påskedag. Hvis du bruker piggdekk, skal sommerdekkene i de fleste tilfeller settes på senest denne dagen – men husk at piggdekk og vinterdekk kan sitte på lenger, hvis vær og føre gjør det nødvendig.

For dem som befinner seg i Nordland, Troms og Finnmark, er det tidsperioden 16. oktober til 30. april som regnes som vintertid.

Tenk også over at andre land kan ha ulike regler for vinterdekk enn det vi har her til lands. I noen land er det til og med totalforbud mot å kjøre med piggdekk.

Generelt sett bør du ikke ha det for travelt med å bytte til sommerdekk, ettersom ansvaret for å bruke riktige dekk ligger hos sjåføren selv. Hvis været plutselig slår om og endrer seg, kan sommerdekk som er montert for tidlig plutselig være utilstrekkelig for forholdene.

Sjekk mønsterdybden og tilstanden til sommerdekkene

At man har de riktige dekkene i henhold til værforholdene er ikke det eneste ansvaret sjåføren har. I tillegg til at bilen må ha dekk som er egnet for sesongen, føret og været, må de også være i god stand. Mønsterdybden til sommerdekkene påvirker veigrepet og kjøresikkerheten betydelig, og kjøring med dekk som er for slitte kan føre til bøter. Det kan også føre til at bilen ikke blir godkjent på neste inspeksjon.

Minimum lovlig mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm, men dekkenes grep og kjøreegenskaper forringes lenge før de når det punktet. Det er tryggere å kjøre med minst 4 mm gjenstående mønsterdybde på sommerdekk. Til sammenligning har nye sommerdekk en mønsterdybde på omkring 8 mm. På vinterdekk er den minste tillatte mønsterdybden i henhold til loven 3 millimeter.

Mønsterdybden måles ved dekkbytte på et servicesenter, men du kan også sjekke dekkslitasjen selv. En mønsterdybdemåler er et apparat som nøyaktig måler gjenstående dybde, og som kan kjøpes hos bilrekvisitabutikker. Mønsterdybden kan også sjekkes med et vanlig kronestykke eller en 20-kroners mynt.

Kan man kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren?

Det er en vanlig oppfatning at piggfrie vinterdekk kan brukes året rundt, både om sommeren og vinteren. Vinterdekk er imidlertid beregnet for bruk om vinteren og er ikke designet for å brukes på veien om sommeren. Selv om det dessverre ikke er forbudt å kjøre med piggfrie dekk om sommeren i henhold til loven, er de betydelig mindre trygge enn høykvalitets sommerdekk når du kjører på varme og våte sommerveier. 

For eksempel er bremselengden til et vinterdekk på våt vei betydelig dårligere enn et godt sommerdekk. I tillegg er vinterdekk mindre økonomiske som sommerdekk, da de slites raskere enn et sommerdekk brukt om sommeren. Rullemotstanden til vinterdekk er vanligvis høyere enn et sommerdekk på sommerføre, som igjen øker drivstofforbruket og gir høyere kostnader over tid.

Jevn slitasje forlenger levetiden til sommerdekkene

Når du bytter om til sommerdekk, er det en god anledning til å sjekke tilstanden og sørge for at de slites så jevnt som mulig. Dette kan påvirkes på flere måter:

  • Bytt posisjonen på dekkene mellom forakselen og bakakselen på bilen når du bytter dekk. Monter de beste dekkene, dvs. de som er mindre slitte, bak på bilen. Følg med på hvordan dekkene slites gjennom sesongen. Hvis forskjellen i mønsterdybde mellom dekkene på for- og bakakselen er mer enn 2 mm, bør du rullere dekkposisjonen i løpet av sesongen.
  • Sjekk dekktrykket og bruk lufttrykket som er anbefalt av bilprodusenten. Ta også hensyn til at lufttrykket i vinterdekk bør være litt høyere enn i sommerdekk.
  • Hvis du legger merke til ujevn dekkslitasje, kan dette skyldes andre problemer med kjøretøyet, som feiljustert hjulstilling  eller ubalanserte dekk.
  • Sørg for at mønsterdybden i dekkene er tilstrekkelig, og bytt til nye sommerdekk om nødvendig. Når du skifter dekk, bør du også sjekke tilstanden og lufttrykket i kjøretøyets reservehjul.

Nye sommerdekk av ypperste kvalitet

Kjør trygt gjennom sommeren med førsteklasses sommerdekk. Bli kjent med de avanserte og innovative dekkene i Nokian Tyres' produktsortiment, designet for Nordens skiftende værforhold.

Nokian Tyres Hakka Black 3 sommerdekk for sportslige personbiler er et trygt og pålitelig valg som lar deg kjøre bekymringsfritt gjennom den norske sommeren, fra tidlig vår til sen høst. Dekkets slitasjevarslingsindikator (DSI) gjør det enda enklere å evaluere tilstanden til dekket. 

Nokian Tyres Hakka Blue 3 er et førsteklasses sommerdekk for mellomstore personbiler og familiebiler når det gjelder kjørekomfort, som også forebygger risikoen for vannplaning. Dette gjør Hakka Blue 3 til et trygt valg selv i regntungt sommervær.

Nokian Tyres Hakka Green 3 er på sin side et enda mer miljøvennlig og grønt sommerdekk for personbiler. Kjør trygt og økonomisk også med elektriske biler og ladbare hybrider med Hakka Green 3.

FINN DEKK SOM PASSER TIL DIN BIL