Slik velger du riktig type vinterdekk

Slik velger du riktig type vinterdekk

Finn dekkene som passer best for deg

Gode vinterdekk byr på både kjørekomfort og sikkerhet gjennom vinteren. Uansett hva du foretrekker er det lurt å velge dekk etter de forholdene du kjører mest på i vintermånedene og hvor erfaren du er på glatte veier.   

Den viktigste sikkerhetsegenskapen for vinterdekk handler alltid om hvordan dekkene presterer på is. På milde vinterdager skal dekkene ha gode kjøreegenskaper på barmark og våt asfalt. Her er også lav dekkstøy en viktig faktor for mange sjåfører.  

– I krevende vinterforhold er dekk av høy kvalitet en viktig sikkerhetsfaktor. Isete veikryss eller filbytte på en motorvei kan være ekstra utfordrende om vinteren. I tillegg blir vinterne mildere, men mindre snø betyr ikke nødvendigvis at veiene byr på mindre utfordringer. Bilister skal kunne håndtere isete veier på morgenen og den harde isen som oppstår når slaps og vann fryser iløpet av natten, sier Kjetil Røssel, Produkt og Markedssjef hos Nokian Dekk AS.   

Piggdekk eller piggfrie dekk? 

Er du usikker på om du skal velge piggdekk eller piggfrie vinterdekk er det viktig å tenke gjennom noen faktorer. Det kommer ann på hvor mye eller ofte du kjører på vinteren, hvilke type veier du kjører på, hvor erfaren du er som sjåfør og hvorvidt bilen din har moderne sikkerhetsutstyr. 

Hvis du kjører mye på isete veier er piggdekk det sikreste alternativet. Piggdekk passer utmerket for kystområder der veiene ofte er isete om vinteren. I tillegg passer piggdekk godt om bilen ikke har alle moderne tekniske løsninger som forenkler kjøring på glatt underlag, da kan piggdekkene sikre kortere bremselengde på isete veier. Piggfrie vinterdekk passer utmerket på snødekte veier, og for nyere biler som kjører mye i områder med snø anbefales piggfrie vinterdekk.  

Komfortabel vinterkjøring med dekk av høy kvalitet. 

Vintere med mindre snø begynner å bli vanligere, og dette betyr at lavere dekkstøy blir desto viktigere. Spesielt elbilsjåfører foretrekker støysvake dekk. 

– Piggfrie vinterdekk av høy kvalitet har lenge vært et populært valg for de som vil minske dekkstøy i kupéen, og i dag finnes det både piggdekk og piggfrie vinterdekk med lavt dekkstøy, fortsetter Røssel. 

EUs dekkmerking gjør det enklere å velge riktig dekk 

EUs dekkmerking er oppdatert og oppfyller nordiske krav. Dekkmerkingen inneholder nå også informasjon om dekkets is- og snøgrep samt en OCR-kode som gir tilgang til en omfattende europeisk databank om dekk. Den informerer også om dekkets drivstoffeffektivitet og eksterne støynivå. Isgrepmerkeringen hjelper deg å velge vinterdekk som er sikre på nordiske vinterveier. 

– Under norske vinterforhold klarer man seg ikke med sentraleuropeiske vinterdekk. Nordiske piggfrie vinterdekk har godt isgrep og gir gode bremseegenskaper i ekstreme situasjoner. Merkingen av isgrep kan hjelpe forbrukeren å kontrollere at dekket er tilpasset nordiske vinterforhold, sier Røssel.  

Dekkvalget påvirker også bilkostnadene. Vinterdekk av høy kvalitet er et bærekraftig valg når det gjelder livslengde og miljø. Dekk med lav rullemostand sparer brensel, øker elbilens rekkevidde og minsker skadelige utslipp. 

Les mer om vårt brede utvalg av vinterdekk.