Innkjøring av nye dekk

Innkjøring av nye dekk

Innkjøringsperioden for dekk refererer til de første 500-1000 kilometerne etter montering. 

I innkjøringsperioden anbefales det å kjøre roligere enn vanlig, unngå bråbremsing og unødvendig hard akselerasjon. Kjør moderat i denne fasen og unngå fremfor alt å teste dekkenes ytelse før de er kjørt skikkelig inn. 

Finn dekkene som passer best for deg

Hvorfor må dekk kjøres inn? 

Dekk bør kjøres inn med en tank med drivstoff, eller omtrent de første 500-1000 kilometerne. Dette gjøres for at dekkene skal oppnå sine optimale kjøreegenskaper. Når man kjører med helt ferske dekk, er det flere ulike faktorer som påvirker grepet deres. 

 
Glatt overflatemønster 

Et nytt dekk har god  mønsterdybde: omtrent 9,5 mm for vinterdekk og cirka 8 mm for sommerdekk. Det kan derfor være naturlig å tenke seg at et dekks grep vil være på sitt aller beste når det er helt nytt, ettersom dekkets egenskaper forringes etter hvert som mønsterdybden minker. 
 
Det svakere grepet til et helt nytt dekk skyldes at det fabrikknye dekkmønsteret er for glatt til å gi optimalt grep. I innkjøringsperioden slites dekkmønsteret noe grovere og mer røfft når det kjøres på asfalt, slik at dekkets ytelse når sitt fulle potensial. 

 

Smøremidler på dekkmønsteret 

I tillegg til glattheten til de nye dekkenes mønster, kan også rester av smøremidler som sitter igjen fra produksjonen på overflaten redusere dekkets grep. Smøremidler kan forbli på dekkmønsteret fordi de brukes i produksjonsprosessen for å frigjøre det ferdige dekket fra formen. Litt kjøring på asfalt fjerner eventuelle gjenværende smøremidler. 

 
Dekkbevegelse på felgen 

Under monteringen av nye dekk på felg, brukes et smøremiddel for at dekket lettere skal sette seg på felgen. Det er nødvendig at smøremiddelet får tid til å tørke, så det anbefales å unngå unødvendig belastning på dekkene med kraftige akselerasjoner eller bremsing den første dagen. Hvis man belaster dekket for mye før monteringssmøremiddelet har tørket, kan dekket bevege seg på felgen og komme i ubalanse. 

 
Hvordan kjører man inn dekk? 

Når dekkene kjøres inn, er tålmodighet en dyd - hold deg til en rolig kjørestil de første 500-1000 kilometerne. På denne måten kan dekkmønsteret slites på en trygg måte til det blir røffere, og eventuelle stoffer som er igjen fra produksjonsprosessen kan slites bort. 
 
Under innkjøringsperioden bør du sikte på å kjøre med moderate hastigheter og forberede deg på en lengre bremselengde enn normalt for å unngå unødvendig bråbremsing. Disse forholdsreglene sikrer din og andre trafikanters sikkerhet, ettersom dekkenes ytelse ennå ikke er på sitt beste. 

Unngå unødvendig hard bremsing eller akselerasjon i løpet av innkjøringsperioden, da dette i verste fall kan føre til at det nye dekket flytter seg på felgen. 

 
Kraftige akselerasjoner og bremsinger kan forårsake unødvendige farlige situasjoner hvis dekkets mønster fremdeles er glatt. Selv om du har kjøpt et dekk designet for sportslig kjøring, bør du ikke teste dekkets ytelse umiddelbart etter montering, men heller fullføre innkjøringsperioden på en rolig måte. 

Styreegenskapene til nye dekk 

Det er naturlig å anta at nye dekk, som har rikelig med mønster, bør ha betydelig bedre egenskaper enn slitte dekk. Man kan imidlertid merke forskjeller i hvordan dekkene reagerer på styringsbevegelser når de er helt nye. Et nytt dekk vil ikke reagere på styringsbevegelser like presist som det gamle dekket ditt, selv om de er av samme modell. 
 
Dette skyldes at gummi mellom dekkets mønster og stamme ikke er helt stiv, som tillater en viss fleksibilitet. Jo mer mønster et dekk har, desto mer fremheves denne fleksibiliteten. Dette kan være spesielt merkbart i vinterdekk, som har ekstra dyp mønsterdybde. 
 
I racingorienterte slicksdekk, som ikke har tykt mønster, er uovertruffen styrepresisjon garantert på tørr asfalt. Disse dekkene er imidlertid ikke tillatt for veibruk, ettersom de umiddelbart vil vannplaning på våt asfalt. I sportslige sommerdekk reduseres dette fenomenet med vilje for å oppnå bedre styrepresisjon uten å gå på kompromiss med sikkerheten. 
 
Etter hvert som dekket slites og fleksibiliteten reduseres i løpet av innkjøringsperioden, forbedres også styrefølelsen. Den uvanlige styringsfølelsen, kombinert med de nye dekkenes glatthet, er gode grunner til å roe ned kjørestilen for de første 500-1000 kilometerne. 

 
Innkjøring av vinterdekk 

Det er spesielt viktig å kjøre inn nye vinterdekk, da det kan være ekstra utfordrende å unngå belastning av dekkene under glatte vinterforhold. 

 
Innkjøring av piggdekk 

Det er anbefalt å starte innkjøringen av nye piggdekk på tørr asfalt hvis mulig. Når de kjøres på tørr asfalt først får piggene tid til å sette seg skikkelig på plass, som gir best mulig grep på glatte overflater. 
 
Som med andre nye dekk, unngå kraftige akselerasjoner og unødvendig bremsing når du kjører inn piggdekk. Hold hastigheten tilstrekkelig lav, spesielt i svinger. Innkjøring av piggdekk sørger også for at piggene setter seg godt i gummien, og ikke faller av for tidlig

 
Innkjøring av piggfrie vinterdekk 

Piggfrie dekk har ikke tidsbegrenset brukstid på samme måte som piggdekk, som gjør at innkjøringen kan starte i god tid før det blir glatt på veiene. Ved å kjøre på tørr asfalt får vinterdekkets mønster anledning til å bli røffere, og eventuelle tilsetningsstoffer på overflaten kan slites av. Tørt vær gjør også innkjøringen lettere å utføre uten unødvendig spinning eller bråbremsing. 

 
Innkjøring forlenger dekkets levetid 

Ved å kjøre inn dekkene på riktig måte sørger du for at de kan tilpasse seg kjøreforholdene uten ekstra belastning og oppnå sin optimale ytelse. Når stoffene som brukes i dekkproduksjon og -montering får tørke og slites av i fred, og dekkmønsteret får en røffere overflate, fungerer dekkene som de skal og varer lengre. 
 
Ikke glem å ta vare på dekkene også etter innkjøringsperioden, da hemmeligheten til et langt dekkliv ligger i kontinuerlig og riktig vedlikehold. Sjekk tilstanden til dekkene regelmessig og mål dekktrykket. Ved å overvåke slitasjen på dekkene vil du også merke eventuelle feil i bilens styrevinkler, som forringer bilens kjørbarhet og kjøresikkerhet. 
 
Regelmessig sjekk av dekkene lar deg også legge merke til slitasje på dekkmønsteret i tide, slik at de kan skiftes i god tid. Når tiden er inne for å kjøpe nye dekk, kan du finne et rikt utvalg av både sommer- og vinterdekk for personbiler, SUV-er og varebiler hos Nokian Tyres. 

FINN DIN NÆRMESTE FORHANDLER